Geert Kimpen

Biografie

Geert Kimpen

"Een theaterman die hopelijk nog meer verrassingen voor ons in petto heeft.", kopte het NRC in 1994 naar aanleiding van de zelfgeschreven afstudeervoorstelling 'Pirouette' aan de Regieopleiding van Amsterdam. Verrassen deed hij met tal van voorstellingen die doorheen Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk reisden. Zijn stuk 'De Rattenvangster' wordt in 2007 zelfs in het Papiamento gespeeld in Aruba. Als theatermaker won Geert Kimpen met zijn debuutvoorstelling ‘Menelaos’ de prestigieuze Prins Bernhard Prijs. Meestal schreef hij de teksten zelf en... beslist niet zonder succes. Schreef Het Parool immers niet over 'Gelikt', een voorstelling gebaseerd op persoonlijke brieven "De terug gevonden brieven van Geert Kimpen vormen een mooie basis voor een brievenroman. De kwaliteit van de brieven rechtvaardigt een uitgave. Welke uitgever durft?"

Een dertigtal theaterteksten kwamen inmiddels uit zijn pen die gecreëerd werden door diverse Nederlandse gezelschappen.
Andere stukken waren zijn bewerking van 'Sjakie en de Chocoladefabriek' (dat in meer dan 300 grote Nederlandse theaters te zien was!), en 'De Geheime Tuin' waarover het Limburgs Dagblad schreef: 'Zo mooi, zo ontroerend, zo poëtisch, zo muzikaal, zo betoverend, en zo kan ik nog even doorgaan dat ik me eigenlijk schamen, moet voor deze gewone woorden.' Over zijn bewerking van Dumas' meesterwerk schreef het NRC: "De Drie Musketiers geeft de heroïek ruim baan en vertelt in mooie, ouderwetse taal een verhaal van roem en liefde."

Zijn stuk 'Sirene, de kleine zeemeermin', dat in Nederland al honderden keren speelde, werd in 2005 op het repertoire genomen door het gereputeerde Atze Theater in Berlijn. Met deze voorstelling werden ze genomineerd voor de Duitse jeugdtheaterprijs Ikarus en de voorstelling is nu al vier jaar lang te zien in de Duitse theaters.

Behalve toneelstukken schreef Geert Kimpen ook verhalen voor verschillende bladen. Hij is de meest gelezen columnist van het Nederlandse spirituele magazine, Koörddanser. Hij publiceerde ook dagboeken in grote Nederlandse tijdschriften, zoals Nieuwe Revu en Fem/DeWeek. Voor Happinez trok hij 10 dagen door de jungle met een sjamaan waarover hij een reisverslag schreef. Later maakte hij in opdracht van Happinez het boekje 'Stap voor stap van wens naar werkelijkheid' dat in enkele maanden tijd 40.000 keer werd verkocht. Van dit boek kwam ook een boekeditie uit, en het werd vertaald in het Portugees. Voor Happinez schreef hij in 2010 een reisverhaal over Tsfat in Israël, en maakte in 2011 'een schatkistje' met 7 inspirerende inzichten. Voor het NCRV blad "Vier" schrijft hij sinds 2011 korte verhalen.

In 2000 schreef hij samen met zijn vrouw, auteur Christine Pannebakker, 'Het Liefdesdagboek', (uitgeverij Kosmos Z & K) dat op ontroerende en hilarische wijze verslag deed van hun liefdesleven.

In juni 2004 zette een oude Russische kabbalameester Geert Kimpen op het spoor van Chaim Vital. "Jij moet dit verhaal schrijven", zei hij. Geert Kimpen werd gegrepen door de raadselachtige levensgeschiedenis van deze kabbalist uit de 16de eeuw van wie de boeken nu pas hun weg vinden naar een steeds groter publiek.

Van de ene dag op de andere verruilde hij zijn hectische bestaan als theatermaker voor de rust van de schrijftafel. Hij zegde hij al zijn theateropdrachten af om zich voltijds te wijden aan zijn ultieme zoektocht naar God. Met zijn vrouw en anderhalf jarig dochtertje reisde hij door Europa, Israël, Egypte, Turkije en Amerika en vond uiteindelijk God aan de ontbijttafel.

Geert Kimpen

Dit resulteerde in het op ware feiten gebaseerde inspirerende levensverhaal van Chaim Vital: De Kabbalist. Van dit boek zijn inmiddels al 22 drukken verschenen en het werd aan 15 landen verkocht. Het werd door ECI uitgekozen in de prestigieuze reeks 'Schrijvers van Nu'. Het Fonds der Letteren selecteerde De Kabbalist als 1 van de 10 titels die extra gepromoot werden op de Frankfurter Buchmesse. Over het boek gaf hij meer dan 100 lezingen voor volle zalen en een enthousiast gehoor. Voor het boek 'Een wens kan je leven veranderen' van de Amerikaanse auteurs Gahl Sasson en Steve Weinstein, schreef hij een aanzienlijke bijdrage. In 2007 verscheen dit boek bij uitgeverij Ten Have in het Nederlands.

In september 2008 verscheen zijn tweede roman bij De Arbeiderspers: De Geheime Newton. Met De Geheime Newton won hij de Paravisie Award 2009 voor "Meest inspirerende boek". Hij maakte een nieuwe lezing om de achtergronden van de alchemistische weg van Newton nader toe te lichten "Maak goud van je leven", waarmee hij opnieuw het hele land doorkruiste. Ook deze lezing werd een boek, zowel in een Happinez-versie, als in een boekeditie.

In 2010 nodigde boekenclub ECI een speciaal boek voor hen te maken in hun serie "Schrijvers van Naam". Het werd een heruitgave van 'Het Liefdesdagboek', in samenwerking met zijn vrouw Christine Pannebakker.

Zijn lang verwachte nieuwe roman 'Rachel, of het mysterie van de liefde' verschijnt in 2011. Opnieuw een aanleiding om met een nieuwe lezing "Het Mysterie van de Liefde" Nederland en België te doorkruisen.

*****

Geert Kimpen en Zonneke

Foto’s van Bert Daan Zuijderwijk, Patrick Steyn, Petra van Vliet en Mark Kohn.

TOP

Delen: