Kabalist

Kabalist

Kabalist je zgodovinsko obarvan roman o usodnih izbirah in iskanju boga.

KabalistRdeča nit zgodbe je življenje mladega, ambicioznega kabalista Haima Vitala, ki je živel v 16.stoletju in zapisal ideje enega najpomembnejših učiteljev kabale Izaka Lurije. Nenavadna ljubezenska zgodba, tekmovalnost in zavist v kabalističnem kampu ter iskanje sožitja z univerzalnimi zakoni so osnovne prvine romana in hkrati motor razvoja posameznih likov. Gre za napeto branje, ki nas mimogrede podui tudi o praktičnikh vidikih mistike.

Knjiga je tudi dober "vodnik" po filozofiji KABALE. To je filozofija, ki jo prakticirajo mnogi svetovni zvezdniki (npr.Madonna). In tudi zaradi tega je roman KABALIST postal v tujini uspešnica ter preveden že v mnogo tujih jezikov.

prevod: Tanja Mlaker
Educa, 2008
ISBN/EAN 9789616753029
zbirka Evropski utrinki, m. v., 276 str.
25 €

Geert KimpenGeert Kimpen (1965) se je rodil in odraščal v Belgiji, študiral pa je na Akademiji za gledališče v Amsterdamu. Kot režiser in dramatik si je v dobrem desetletju prodobil naklonjenost nizozemskega občinstva in požel kar nekaj nagrad. Leta 2004 je zapustil gledališke dvorane in se popolnoma posvetil romanu Kabalist (2006). Navdušeni bralcis o nestrpno pričakali njegov drugi roman Skrivnostni Newton, ki je izšel septembre 2008.

 

 

This is the photo album of the visit of author Geert Kimpen to Slovenia from 25 till 28th november to promote The Kabbalist.

kabalist""Avtor spretno poveže zgodovinska dejstva z religiozno-mistično tematiko in na njunem ozadju ustvari napeto fikcijo, ki spominja na sodobne uspešnice, pri tem pa ostaja dovolj inovativna, da bralec postopoma razbira plasti zapleta. Knjiga je v prvi vrsti fantastična pustolovščina, a hkrati tudi kompleksno razpira nekatere vidike judaizma, judovske kulture in politične ureditve."

Tina Bilban

 

 

Geert Kimpen: Kabalist. Nova Gorica, Melior, Educa, 2008.

Roman se dogaja v 16. stoletju, sestavlja ga 72 poglavij, toliko, kolikor je božjih imen v judovstvu. Mladi jud Haim Vital, sin znanega razlagalca tore, gre študirat kabalo s posebnim razlogom. Poučuje ga eden najpomembnejših učiteljev kabale, Izak Lurija ; Haim se zaljubi v njegovo hčer. Poleg zanimive zgodbe, polne življenjskih modrosti, je roman tudi odlična razlaga kabale: pojasni npr. drevo življenja, ženski in moški princip Boga in mnoge druge vsebine tega starodavnega filozofsko-religijskega koncepta.

Knjiga je izšla v okviru Educine zbirke Evropski utrinki - 6 romanov, ki je bila zaradi mednarodne prepoznavnosti in kvalitete podprta tudi s strani Evropske komisije programa
"Culture Programme 2007 - 2013".

 

KABALIST

KabalistBelgijski pisatelj Geert Kimpen nas v svojem prvencu Kabalist popelje na navdihujoče mistično potovanje. Zgodba, ki se dogaja v šestnajstem stoletju v Severni Galileji, doživeto prikaže judovsko vsakdanje in religiozno življenje. Temelji na resničnih osebah in dejstvih.

Glavni junak Haim Vital je mlad kabalist z velikimi sanjami. Napisati želi knjigo o kabali, ki bi bila tako razumljiva, da bi bil njen nauk dostopen vsem ljudem. Odloči se, da bo sledil svojemu srcu, pusti službo in se posveti življenjski nalogi. Pri tem gre skozi mnoga težavna soočenja s svojim egom. Sprva želi razvozlati skrivnost vesolja, postati pomembna osebnost, velik duhovni učitelj. Na poti svoje osebnostne rasti, ki vključuje tudi zavist in manipulacije, sprejemanje in odpuščanje, ga življenje prek bolečine vodi k ponižnosti. Uči se razlikovati med slepo strastjo, ki povzroča izgorevanje, in brezpogojno ljubeznijo ženske, ki ga resnično ljubi takšnega kot je in ga podpira pri opravljanju njegovega življenjskega poslanstva.

Enega od največjih udarcev doživi, ko njegov učitelj Izak natisne njegovo večletno delo pod svojim imenom. Svoje dejanje opraviči s tem, da je v knjigi znanje, ki mu ga je on predal. A tudi to je zgolj ena od izkušenj, ki jih potrebuje za notranjo preobrazbo. Prek nje presega sledenje duhovnim avtoritetam in odkriva, da so prave lekcije skrite v vsakdanjem življenju, ne v mističnih teorijah.

V iskanju svoje resnice spoznava, da ljudje, ki jih sreča na svoji poti, tam nikoli niso po naključju. Življenje ga vodi po vnaprej začrtani poti in za vsem dogajanjem se razkriva božanski načrt. "Izbrati resnico pomeni kot sveča stopiti v veter. Z notranjim prepričanjem lahko vsak ohrani svoj plamen tudi v najhujših viharjih."
Gre za napeto branje, ki ga je težko odložiti. Knjiga je prevedena v petnajst jezikov.

- Mateja Hana Hočevar

Read the interview in Aura Magazine »

Aura Magazine

TOP

Delen: