Chris
Dwarsligger nr. 85
623 blz.
Arbeiderspers
348 blz.
Wie kent de kabbala? Misschien hadden we al eens gehoord van kabbalistische tekens, of wisten we vaag dat sterren als Madonna en Mick Jagger er iets mee hebben. Geert Kimpen raakte geïntrigeerd door de kabbala en ging zeven maanden in de leer bij een kabbaladocent. De kabbalist is het literaire resultaat van zijn zoektocht naar spiritualiteit.
Het is het verhaal van de jonge 16de-eeuwse kabbalist Chaïm Vital, wiens ambitie het is de ultieme levenswijsheid van de kabbala op papier te zetten. Een obsessie die hem tot dwingende en radicale keuzes dwingt in zijn leven. Zijn leermeester Yitschak Luria en diens mooie dochter Francesa spelen daarin een grote rol.
Alleen al de onderdompeling in de wereld van de Thora en de kabbala maken van De kabbalist een interessant boek. Bovendien bespeelt Kimpen via het personage van Yitschak meesterlijk het grote dilemma van het idealisme: een wijze man, die Yitzschak, ongetwijfeld, een man die alles voor het hogere belang doet, maar die misschien juist daardoor niet meer van de wereld is en zo zijn eigen wijsheid lijkt te ondergraven. Of hoe een idealist nog niet noodzakelijk een wereldverbeteraar is.
Interessant dus, maar is het ook een goed boek? Het heeft alvast vele troeven: het is vlot geschreven, heeft boeiende personages en een spannende plot. Die plot maakt er op het einde nog een echte avonturenroman van, met scènes die niet zouden misstaan in een Spielbergfilm. Ondanks de op het eerste gezicht wat zware inhoud, toch een heel verteerbare roman dus.