Terug naar overzicht

Argusoog.org

Argusoog.org
Lilian Ferru

24/04/2011 - De Kabbalist

op 10 januari 2008 -

 ‘Alles is in perfecte samenhang verbonden. Het kappen van een enkele boom verandert voor altijd de levens van ontelbare wezens.' Zie hier, een van de vele wijsheden uit het boek: ‘De Kabbalist', van auteur Geert Kimpen. Een roman zo subtiel geschreven, dat het niet alleen inspireert, tot nadenken stemt, ontroert, maar ook nog eens de geheimen van het heelal ontrafelt.

Hoofdpersonage Chaim Vital ontmoet een Meester die bereid is hem alles te leren, maar zoals dat met elk goed boek gaat, moeten er offers worden gebracht. Het verhaal speelt in de 16de eeuw, maar de zoektocht is actueel tot op de dag van vandaag. Hunkeren we niet allemaal naar wijsheid, inzicht en kennis? Wat is juist en wat is goed? Hoe dienen we te handelen? Waarom zijn we op Aarde? Wat is het doel van de Schepping? Wie of wat is God?

Juist en Onjuist
Ik herinner me de eerste keer dat ik, jaren geleden, met de Kabbala in aanraking kwam en een themadag in Zonhoven (België) met Joris de Brant bijwoonde. Eindelijk kreeg ik bevredigende antwoorden op voor mij wezenlijke vragen. Ik weet nu dat er maar één reden is waarom wij hier op aarde zijn en dat is om het Goddelijke te representeren. Klinkt simpel, maar hoe doe je dat? Ik ben Katholiek opgevoed, maar pas door de Kabbala kreeg ik enige notie van de Bijbelse symboliek. En ik leerde meer. Over Sprookjes, de Tarot, Numerologie en Astrologie. Er is zoiets als het Rad van Geboorte en Wedergeboorte en een Kosmische School waar we allemaal lid van zijn. Er bestaan Goddelijke, Paradijselijke, Hemelse en Aardse Sferen. Lijden heeft met het ego te maken, dat gelijk staat aan het kwade. En dan zijn er nog de Engelen. Zij helpen de mensen en als hun taak is volbracht keren zij terug naar de Aartsengel waar zij uit voortgekomen zijn. Kijk, dat zijn onderwerpen die mij interesseren. Wist jij dat iedereen Badcol in zich heeft, de Dochter van de Stem? Het is de Roep die steeds door de Schepping klinkt en zegt: ‘Keer Om'. Ik heb dat nooit geweten. Jij?

Hel is Herhaling
Wist jij dat ieder mens zijn eigen Christusniveau heeft en zelf de Verlosser is? Het is de materie waar je je los van moet maken. Die gehechtheid moet verbroken worden door het Messiasprincipe in onszelf. Wie vastgebonden is in de materiele wereld, sleept keer op keer alle misère met zich mee en wordt telkens opnieuw op het Rad van Wedergeboorte geboren. Dan moet je door het vagevuur om de eigen fouten onder ogen te zien. En dan krijg je weer te maken met de Wet van Oorzaak en Gevolg, om vervolgens voor de zoveelste keer op het Rad van Wedergeboorte te belanden. De enige Hel is de Hel van Herhaling - Hell is Repetition.

Wie heeft daar nou zin in? Het is dus maar goed dat ik dit allemaal weet. Zeg nu zelf, is het niet beter om je nu al te realiseren waar je mee bezig bent? Je mag dan wel onwetend zijn, of je kop in het zand steken, je komt er toch niet van langs. Er zijn momenten dat de kosmos waar nodig corrigeert. Toch goed om daar rekening mee te houden.

Wakker Worden
Elke themadag met Joris de Brant is voor mij een mystieke ervaring. We worden geleid door Spirituele Leraren, Verheven Meesters en Engelen. Het kosmische doel is altijd hetzelfde en dat is het Goddelijke vertegenwoordigen op de plaats waar je nu bent. Wie dat begrijpt kijkt wel vrolijk uit om in de ban van de materie te raken. Mij stelt het in elk geval in staat om te relativeren. Ik ben in de wereld, maar niet van de wereld. Of zoals Joris de Brant het zegt: ‘Vergeet nooit wat je hier komt doen. Alles dat tegengesteld is aan het Goddelijke brengt alleen maar lijden. Lijden is het ontkennen van het Hogere en het vergeten waarom je op School zit. Zielen die het ‘mens-zijn' nog niet hebben bereikt, werken zich dood om rijk te sterven. De slapende mens brandt kaarsen om de lotto te winnen. Slapen is niet erg, wakker zijn is ook niet erg. Wakker worden is de moeilijkste fase. Daar zitten nu velen in.'

Bakvisperiode
En dit is nog maar een fractie aan wijsheid en inzicht van wat de Kabbala leert. Veel mensen zitten tegenwoordig in de spirituele bakvisperiode. Je hebt dan het gevoel dat je nergens bij hoort, er is geen aansluiting. Opeens ga je scheiden, heb je genoeg van het oppervlakkige gedoe, neem je ontslag of verkoop je het huis. Je wilt niet meer meedoen aan sociaal gewenst gedrag, je rebelleert. De ene keer zijn er zachte duwtjes, de ander keer wordt je aan je haren meegesleept. Volgens Joris de Brant moet je eerst sterven voordat je dood gaat. Als de Ziel opstijgt, kun je achter de schijn van de werkelijkheid kijken. Logisch dat dan alles instort. Niets is dan nog hetzelfde. Het is de persoonlijke Apocalyps. De moeilijke tocht door de woestijn, waar geen disco's of cafés te vinden zijn. Het goede nieuws is dat het niet uitmaakt hoelang je erover doet. Uiteindelijk bereikt iedereen zijn bestemming. ‘Ooit komt er voor iedereen de Verlossing', zegt Joris de Brant. Of met de woorden van Geert Kimpen: ‘God heeft alle Tijd'.

Chocolade
Ik vind het prettig om te weten waar ik vandaan kom, waar ik naar toe ga en dat alles een Hoger Doel dient. Uiteindelijk lopen we allemaal hetzelfde traject. Wie ben ik om te oordelen? Wie of wat zou ik zijn zonder deze kennis? Hoe zeer zou ik dolen? Geert Kimpen schrijft in zijn boek: ‘De Kabbala is een ervaring. Net zoals chocolade. Iemand kan je in geuren en kleuren vertellen wat chocolade is, maar als je het niet werkelijk geproefd en ervaren hebt, weet je nog niets'.

Een Wens kan je Leven veranderen
Kennis van de zin van het bestaan en het waarom van het leven is noodzakelijk om het levensdoel te bereiken. Dat geeft het leven meer aroma en smaak. Pas dan proef je waar het om gaat. Veel mensen hebben van de Kabbala gehoord, maar denken dat het om moeilijke stof gaat waar je eerst een academische graad voor moet hebben behaald, wil je het überhaupt kunnen volgen. Dat is dus niet zo. De Kabbala is voor iedereen toegankelijk. Juist in deze moderne tijd is deze leer een wegwijzer om jezelf terug te vinden. Kabbala is een mystieke universele uitleg van de betekenis van het leven. De geschriften zijn duizenden jaren bewaard en waren vroeger slechts toegankelijk voor een aantal ingewijden. Nu mogen we allemaal kennis nemen van deze tijdloze waarheden.

De Tien Namen van God
De Kabbala bestaat niet alleen uit lessen, maar ook uit praktische richtlijnen. We kennen allemaal de Wet van Aantrekking, zoals in ‘The Secret' wordt verwoord. Maar er is nog een boek: ‘Een Wens kan je Leven Veranderen', dat mede door Geert Kimpen is geschreven. Dit boek is het toegangskaartje voor het verwezenlijken van je wereldse wensen. De Vrije Wil is beperkt, dat weten we, maar in de marge is heel wat mogelijk. In Tien Stappen kun je je wensen werkelijkheid laten worden, zolang je er maar niemand mee schaadt. Oude kennis wordt in dit boek geopenbaard. In tien weken onderneem je de Reis door de Boom des Levens en leer je de Tien Geheime Namen van God. Wie daar mee werkt ontketent de Scheppende Oerkracht die jouw wens materialiseert. Natuurlijk wordt meditatie, affirmatie en visualisatie aanbevolen. Evenals luisteren naar je intuïtie en het bijhouden van notities over wat je aan ‘toevalligheden' tegenkomt. Kleuren, klanken, cijfers, Hebreeuwse namen en instructies, het boek is duidelijk: er moet aan de wens gewerkt worden. Je mag maar één wens per keer kiezen. Het gaat niet alleen om focus, maar ook om gewetenskwesties. Levert jouw wens een bijdrage aan de Eenheid? Is het de Wil van God of alleen maar eigenbelang? Op dat soort vragen kun je rekenen.

De Tien Wetten van de Kabbalist
Toen ik begon met lezen, was ik meteen verkocht. Geert Kimpen doet het voorwoord en zet de toon. Met de kat op schoot, haard aan, kruip ik in de kussens. Heerlijk, ik heb een goed boek en het leest nog lekker ook. Het liefst zou ik alles in een ruk uitlezen, maar ik wil hier zorgvuldig mee omgaan. Elke week, zo neem ik me voor, lees ik een hoofdstuk. Ik wil dit oprecht toetsen en daar past spieken niet bij.

Als mens willen we zoveel. Wat je werkelijk verlangt, wordt pas duidelijk als je er over nadenkt. Dat doe ik dan ook. Ik heb maar twee wensen: Dat het Spiritueel Café Heerlen groots is, of afvallen. Ik kies het eerste. Het is mijn oprechte intentie dat het Café groeit voor het hoogste goed van allen. Hiermee ga ik aan de slag. Neen, ik ga niet vertellen wat je allemaal moet doen, maar ik kan je wel zeggen dat er na één dag al van alles gebeurde. Hoe lang ben ik nu bezig met de organisatie van het Spiritueel Café Heerlen? Bijna vier jaar! En natuurlijk, er is wel eens een artikel geschreven, maar opeens staan er twee journalisten gelijktijdig aan de deur. Dan word ik door Media Profile als ‘scout' gevraagd voor de tv serie ‘Spirituele Zaken', dat op regionale zender L1 wordt uitgezonden. Het Spiritueel Café wordt bij de aftiteling genoemd. Drie dagen later hoor ik dat weekblad Weekendgezet uitbreidt naar Midden en Noord Limburg. Dat betekent dat de horoscoop, uit naam van het Spiritueel Café, niet in 300.000 brievenbussen valt, maar bij het dubbele aantal adressen! Nou en?, zul je misschien denken, maar voor mij is het duidelijk. Ik vraag om succes voor het Spiritueel Café en opeens is er veel media aandacht, iets dat de naamsbekendheid ten goede komt. Nu, terwijl ik dit schrijf, ontvang ik een mail van een magazine, met het verzoek om (alweer) een interview. Whow, dit is toveren, dit is magie en alchemie. Dit is creëren en ik ben pas een week bezig. Als ik over tien weken met mijn volgende wens begin, afvallen, moet ik uitkijken dat er niet een schim van mij overblijft.

De Kabbala wijst de weg en is als een Baken van Licht. De Levensboom markeert de brug tussen de Goddelijke Hemel en de Aardse stoffelijkheid. Je hoeft de Zohar niet te bestuderen om Mede Schepper te zijn. Al ga je maar op zoek, al zet je een eerste stap, dan ben ook jij de Kabbalist.

Auteur:Lilian Ferru

TOP

 

Delen: