Terug naar overzicht

Beoordelingen.Todio.nl

Beoordelingen.Todio.nl
Helma

30/06/2011 - De Kabbalist; meeslepend tot op de laatste bladzijde.

Beoordeling: De kabbalist van Geert Kimpen

Geschreven op 27-06-2011 door Helma

Een meeslepend verhaal over de mystieke zoektocht van de jonge student Chaim naar de geheimen van de kabbala en van het leven. Tijdens vele spannende gebeurtenissen ontdekt Chaim welke waarheden er in zijn levenslessen verborgen liggen.

Historische achtergrond

Het verhaal speelt zich af in de zestiende eeuw in Israël. De lezer krijgt een levendig beeld van het dagelijks leven van een joodse gemeenschap in die tijd. Het verhaal is geïnspireerd door waargebeurde feiten. De personages zijn gebaseerd op historische figuren, die werkelijk hebben geleefd.

Kabbala

De kabbala speelt een belangrijke rol in het verhaal. De kabbala is de mystieke uitleg van de Thora. De Thora is de leer van het jodendom, bestaande uit de eerste vijf boeken van het Oude Testament van de Bijbel. Volgens de kabbalisten zijn de antwoorden op alle grote levensvragen te vinden in een diepgaander begrip van de Thora.

Verhaallijn

De jonge student Chaim gaat in de leer bij de onbekende, onconventionele kabbalaleraar Yitschak. Hij hoopt alle geheime kennis van de kabbala te leren. In ruil voor de ontvangen kennis krijgt Chaim de opdracht een boek te schrijven, dat de kabbala voor de mensheid toegankelijk zal maken. In de spirituele geloofsgemeenschap in het Israël van de  zestiende eeuw krijgt hij te maken met intriges en obstakels op zijn pad. Hij raakt verzeild in een strijd tussen de wereldse liefde en de kabbalistische wijsheid. Niet alles is wat het lijkt te zijn. Wat eerst een ramp lijkt, kan later een zegen blijken. En omgekeerd. Chaim doorstaat vele beproevingen en leert de diepere betekenis van zijn levenslessen.

Schrijfstijl

Geert Kimpen weet de gebeurtenissen in het boek beeldend te beschrijven. Hij heeft dan ook de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gevolgd. Hij heeft veel voor toneel en televisie geschreven. Dat merk je als lezer. Je waant je in het stoffige middeleeuwse Israël. Iedere scène wordt levendig tevoorschijn getoverd in geuren en kleuren, met bijbehorende geluiden. De vele wendingen die Chaims pad neemt, houden de spanning erin. Liefde, mystiek, gevaar, bedrog, moord, vriendschap, ziekte, dood en verderf; al deze zaken komen aan bod. Zal Chaim uiteindelijk het geheim van de kabbala ontsluieren, en hoe loopt het af met de liefde? Deze vragen houden de lezer tot op het eind in spanning. Tegelijkertijd wordt er meer geboden dan een spannend Hollywoodscenario. De wijsheid van de kabbala loopt als rode draad door het verhaal. De lessen worden je toegefluisterd en zetten aan tot nadenken. Dit boek is voedsel voor de ziel.

Eindoordeel

Een prachtig, beeldend geschreven, historisch en mystiek verhaal. Het is meeslepend tot op de laatste bladzijde. De lessen uit de kabbala zetten je aan tot nadenken. Dit boek is niet alleen een spannend avontuur, maar bevat ook diepe wijsheden.

TOP

 

Delen: