Terug naar overzicht

boekenrubriek.nl

boekenrubriek.nl
Foto: Eugenio Recuenco

10/05/2006 - Recensie De Kabbalist - Geert Kimpen

De kabbalist
G. Kimpen
2006
Uitgeverij Arbeiderspers

De schrijver

Geert Kimpen (1965) volgde de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij schrijft sinds 1993 in Vlaanderen en Nederland voor toneel, cabaret en televisie, daarnaast ook columns en verhalen. De kabbalist is Kimpens eerste roman.

Meer informatie over het boek en de schrijver: www.dekabbalist.nl

Wat voor boek

Spirituele roman

Waar gaat het over

Chaim, een jonge kabbalist uit de zestiende eeuw, heeft grote dromen. Hij wil de kabbala, tot dan een mystieke leer voor enkele ingewijden, toegankelijk maken voor alle mensen. De inzichten wil hij voor het eerst in de geschiedenis helder op papier zetten. Chaim vindt in Itschak Luria de meester die hem alle antwoorden op zijn vragen kan geven. In ruil daarvoor is Chaim bereid alles te doen. Maar dan wordt hij hevig verliefd op de vrijgevochten dochter van zijn leraar. Een meisje dat door haar vader is voorbestemd om met een ander te trouwen. Welke opdracht is dwingender? Het ervaren van de ultieme liefde, of het antwoord vinden op de vragen van de mensheid?

Onze mening

Wat verwacht je van een boek over een zestiende eeuwse kabbalist? Zeker niet zo'n aangenaam en zelfs smeuïg boek om te lezen als De kabbalist blijkt te zijn. De leer van de kabbala is op zo'n manier in het boek verwerkt dat je het zonder moeite tussen de regels door meeneemt. Daarnaast word je vooral geboeid door het verhaal rond de hoofdpersoon Chaim Vital en de spirituele, soms bijna sprookjesachtige sfeer van het boek.
Hoewel Chaim vastbesloten is zijn grote plannen rond de kabbala uit te voeren, staan zijn menselijke tekortkomingen hem nog al eens in de weg. Maar juist zijn twijfels en onhebbelijkheden maken hem tot een boeiend en soms amusant persoon om te volgen.

Wat misschien geen overbodige luxe was geweest, is een voor- of nawoord waarin opgehelderd wordt wat in dit boek gebaseerd is op historische feiten en wat op fictie. Maar dit doet verder niets af aan het feit dat het een boeiend verhaal is en een plezier om te lezen.

boekenrubriek.nl

TOP

 

Delen: