Terug naar overzicht

Bookblog.ro

Bookblog.ro
Scris de Mihaela Butnaru • 4 august 2011 • in categoria Lit. contemporana

9/08/2011 - Un roman în 72 de nume

18318cabalistul_-_geert_kimpen Titlu: Cabalistul
Autor: Geert Kimpen

Editura: Humanitas fiction
Anul aparitiei: 2010
Traducere: Valentina Țirlea
Numar pagini: 323
ISBN: 978-973-689-384-1

Într-o carte cu aer exotic, Geert Kimpen amestecă elemente din istoria și mitologia iudaică, învățături din Cabala pe înțelesul omului modern și o poveste de dragoste pasională. Mai mult, acesta este un roman cu morală.

Părerea generală despre acest roman ar fi că el este opera unui povestitor desăvîrșit. Mie nu mi s-a părut deloc așa: povestea este într-adevăr cu potențial, mai ales pentru concluzii morale, însă stilul este comun. Mai mult, autorul pare să aibă o preferință pentru detalii al căror efect e discutabil. De exemplu, la prima întîlnire a protagoniștilor poveștii de dragoste ei nu numai că simt legătura intensă, divină pe care o au, dar se și pipăie pe sub masă. Efectul e doar comic.

Dar să încep cu povestea. Pe la 1500, în Țefat (Ierusalim) apare un nou profet, Ițac Luria, care provoacă ceva forfotă în cercul învățaților orașului. De altfel, acești învățați sunt tot atît de preocupați de Cabala pe cît sunt de preocupați cine va moșteni locul maestrului lor, Cordovero. Luptele dintre ei, demonstrațiile de orgoliu sunt redate destul de transparent, ca într-un basm. Știm deja cine sunt „bunii" și cine sunt „răii", numai că Ițac scutură spiritele cabaliștilor și lucrurile devin mai complexe. În același timp, el devine mentorul lui Hayim, cel mai promițător dintre interpreți. Relația dintre Hayim (care e cabalistul din titlu) și Ițac este intensă și reprezintă educația celui dintîi. El este pregătit pentru a „rezolva" una dintre marile obsesii ale evreității - găsirea Chivotului sfînt, dar pentru acest lucru trebuie să renunțe la mîndrie, pasiune, interese personale.

Eroul romanului nu este pur și simplu bun, din fericire. Are multe căderi, confuzii, revolte. Nu e curajos și nu e smerit, este naiv, îi lipsește viziunea. Ajunge să fie împreună cu cea pe care-o iubește (Francesca, fiica lui Ițac), dar „uită" de ea chiar în timp ce o salvează. Marea lui iubire se limitează la plăsmuiri și, de altfel, și dedicarea sa în interpretarea Cabalei are motive meschine - faimă, mulțumire personală, răscumpărarea unor greșeli. Reușește să amestece cele două căi, dragostea și înțelepciunea, fără să învețe mare lucru din ce a parcurs.

Ce construiește Geert Kimpen aici este povestea unui copil ales să fie erou, inflamat de misiunea sa măreață, lipsit de înțelegere și cunoaștere autentică, deci și de compasiune și iubire. Cabalistul este un copil scos dintre cărțile sale și împins să îndeplinească visul unui popor.

Mie, cu tot stilul neplăcut în care este povestită, această istorie mi-a provocat cîteva reflecții: 1.Orice vis cere sacrificii, iar cei care privesc țintă la visul lor devin indiferenți la restul lumii. Nu-i impresionează nici durerea, nici iubirea celor din jur, ar fi în stare, pentru iluzia lor, să-și sacrifice ce au mai drag. Este bine, este rău? Contează dramele personale în cursul istoriei?
2. În mod ironic, astfel de vise mărețe nu au în spate nimic altceva decît motive personale. Cine spune că vrea să salveze lumea, nu o face pentru lume, ci pentru că o problemă personală, un sediment, o remușcare sau o dorință îl împinge într-acolo. Pînă la urmă, și Cabalistul este un roman despre individualism și limitele omului.

Vreau cartea Cabalistul

  • Plusuri

    Atmosfera romanului: mistică, exotică, fascinantă.
    Organizarea capitolelor în funcție de cele șaptezeci și două de nume secrete ale lui Dumnezeu.

  • Recomandari

    Dacă ați citit cu plăcere Paulo Coelho și Dan Brown, o să vă placă și acest roman.

Categorie: Lit. contemporana | Autor: Geert Kimpen | Editura: Humanitas fiction

 

http://www.emag.ro/literatura-universala-1/cabalistul-geert-kimpen--pHUM973-689-384-1?emag_click_id=28084d045e908699ad2956383af724ae&ref=afs 

TOP

 

Delen: