Terug naar overzicht

Dag Allemaal

Dag Allemaal

13/06/2011 - Helse Priester

Geert Kimpen, de broer van Sonja, heeft een derde roman uit: Rachel, of het mysterie van de liefde.

Een Praags liefdesverhaal geinspireerd op oude Joodse legendes. Een dochter moet haar vader verraden omdat hij te veel van haar houdt. Ze ontvlucht het ouderlijke huis en komt terecht bij een man met duivelse bedoelingen; een helse priester die uit is op haar ziel. Alleen de kracht van liefde kan haar redden.

Een mooi verhaal over het vermogen om ondanks alles lief te hebben.

Bovendien kan u met dit boek een reis naar Praag winnen met de auteur.

Verkrijgbaar in alle boekhandels en via www.geertkimpen.com

TOP

 

23/09/2008 - Geert doet het vuur oplaaien...

Tekst: Valerie van Peel
Gepubiceerd: 23 september 2008

INLEIDING: De kabbala, een joodse religieus-filosofische stroming, is  'hot' in Amerika. Daar zullen bekende aanhangers als Madonna, Mick Jagger en Demi Moore wel in grote mate verantwoordelijk voor zijn. Maar ook in onze contreien lijkt de leer aan te slaan. 'Logisch, want al je wensen kunnen werkelijkheid worden door middel van de kabbala', zegt Geert Kimpen (42), die het land rondtrekt met kabbalistische
liefdesavonden.

Dag AllemaalVier jaar geleden kwam bij toeval de kabbala in het leven van scenarist en regisseur Geert Kimpen. Zijn kennismaking met deze mystieke vorm van het jodendom betekende een regelrechte ommekeer voor hem. (Sindsdien houdt de broer van wellnesscoach Sonja Kimpen lezingen en schrijft hij boeken.).
Zijn eerste boek, 'De Kabbalist', werd zelfs wereldwijd een bestseller. Ook Madonna, een fervent aanhangster, nam de tijd om het te lezen. En op haar voorlaatste cd staat een lied over een van de hoofdpersonages uit Geerts boek.
Eind september brengt Geert een nieuw boek uit, 'De Geheime Newton', waarin hij de geheimen van Isaac Newton ontrafelt. En ondertussen trekt hij door het land met zijn Liefdesavonden, waarbij de deelnemers de liefde (her)ontdekken aan de hand van allerhande rituelen. Wij waren erbij op een vrijdag in het gezondheidscentrum Synergie van zus Sonja in Wommelgem.
Sommigen komen alleen, anderen zijn samen met hun partner. Onder hen bevinden zich ook Truus Druyts en Ingeborg. De mannen zijn in het wit, de vrouwen feestelijk opgekleed. Dit ís dan ook een feest, want elke vrijdagavond vieren kabbalisten de 'sjabbat', waarbij de vrouwelijke kant van God centraal staat. Traditioneel is dit ook de avond dat partners hun liefde voor elkaar vieren.
Op zo'n avond kunnen alleenstaanden de liefde van hun leven ontmoeten, als ze dat willen. Of koppels kunnen hun liefdesrelatie weer even spannend maken als op hun trouwdag. Ik wens iedereen passie en liefde toe', zegt Geert Kimpen. Geert en zijn vrouw Christine geven het goede voorbeeld, de zaal volgt: de koppels omarmen elkaar en nemen deel aan allerhande rituelen die hun liefde weer vuur moet geven.

Dag Allemaal

Geert vertelt ook zijn eigen liefdesverhaal, een geschiedenis die hem uiteindelijk in de armen van de kabbala dreef. Zijn eerste vriendin betrapte hij in bad, met twee mannen. Daarna begon hij een relatie met een Indonesische vrouw. Maar haar keuken bezorgde hem allergische reacties, één van de vele redenen waarop ook deze relatie stukliep. Er volgden vier lange jaren van eenzaamheid, die bijna het einde betekenden. 'Ik zat in Amsterdam op een bankje met een plastic zak over mijn hoofd', vertelt Geert.
Je was werkelijk van plan om je van het leven te beroven?
Geert: Ja, ik had zelfs een handleiding voor zelfmoord
gekocht. Maar toen kreeg ik een visioen dat me liet zien dat ik mijn eigen werkelijkheid moest creëren. Het was het begin van een zoektocht die naar de kabbala leidde. Zo ontdekte ik de kabbala. Niet veel later kwam Christine in mijn leven en vijf jaar geleden ons dochtertje Zonneke. Kijk hoe gelukkig ik nu ben!
Ben jij ook kabbalist, Christine?
Christine: Ik ben katholiek opgevoed, maar daar miste
ik iets. De kabbala is veel puurder dan de katholieke kerk, de rituelen zijn veel meer gebaseerd op hoe het vroeger was. En de vrouw krijgt een grote rol, terwijl zij bij het katholieke geloof helemaal opzij geschoven wordt. We vieren nu elke vrijdagavond de sjabbat, en zaterdag is een heuse gezinsdag. Dat heeft ons gezin alleen maar verrijkt. Ook ons dochtertje kijkt er elke week naar uit.

Dag Allemaal

Het doel van vanavond is om een liefdespartner te vinden of om je eigen partner te herontdekken.
Christine: Ja, dat kan óók dankzij de kabbala, maar is natuurlijk lang niet het enige. Het prettige is dat het bijna een
wetenschap is. Je hoeft niets zomaar voor waar aan te nemen.
Geert: Ik heb geen talent voor het geloof. Daarom heb ik me van het katholicisme afgekeerd. Ik ben immers niet zo voor die 'take it  or leave it'-cultuur. Hier hoef je niets te geloven, je moet jezelf overtuigen dat alles kan.
Je kan met kabbala alles bereiken wat je wilt?
Geert: Ja, als je de tien basiswetten van de kabbala volgt, kan je al je wensen werkelijkheid maken. Ik krijg wekelijks
honderden mails van mensen die dat hebben mogen ondervinden. Zo stapte er tijdens een lezing in Maastricht een man op mij af die al heel zijn leven indiaan wilde worden. Hij werkte op dat moment bij een bank en het leek allemaal wat vergezocht. Maar hij wilde het écht. Wel, vier maanden later stuurde hij me een mail. Hij had zijn baan opgezegd, alle stappen doorlopen en woont nu in Equador bij een indianenstam. Hij is ingewijd en heeft een indiaanse vrouw.
Fantastisch toch.
Sommigen bestempelen de kabbala als een sekte.
Geert: De kabbala is helemaal geen sekte. Integendeel. Een
sekte wil mensen werven. Terwijl de traditionele kabbalisten zelfs net zo weinig mogelijk mensen willen betrekken bij hun openbaringen.

BV's
Tijdens deze Liefdesavond is er ook een koppel aanwezig dat elkaar door een avond als deze heeft gevonden: Tara Tabor (47) en Marcel Lamers (55). Ze kijken elkaar al de hele avond verliefd in de ogen en wijken geen seconde van elkaars zijde. 'Het was Tara die zich een nieuwe liefde wenste. En kijk, de twee zijn nu acht maanden samen.
En dolverliefd', zegt Geert.
'Klopt', zegt Tara. 'Toen ik een jaar gelden 'De Kabbalist' las, wilde ik Geert absoluut ontmoeten. Ik had een duidelijke wens, ik wilde mijn échte liefde ontmoeten. Tijdens een bijeenkomst van Geert mocht ik op het podium die wens vertellen. Niet veel later kwam Marcel op mijn pad. Ik herkende hem meteen. En nu heb ik alles wat ik ooit heb gewenst. Wij zijn doodgelukkig.'
Ook enkele BV's hebben hun weg gevonden naar deze bijzondere Liefdesavond. Zus Sonja is er natuurlijk zelf om haar broer te steunen. 'Uiteindelijk zijn Geert en ik met hetzelfde bezig. Elk op onze manier proberen we de energie bij mensen maximaal te stimuleren. Ik doe dat door een gezonde manier van leven. Geert is meer gericht op het mentale. Of deze samenkomst ook effect gaat hebben op mijn huwelijk vanavond? Dat is nog even wachten. Bel me morgen nog een keer, maar niet te vroeg, hé.' (lacht)
Ook Truus Druyts doet gemotiveerd mee. 'Ik heb een hongerige ziel. En ik was dus erg nieuwsgierig naar kabbala. Het heeft me aangenaam verrast, moet ik zeggen. Ik hou wel van een levensovertuiging die stelt dat je het heft in eigen handen moet nemen.'
Van Ingeborg is geweten dat het mystieke haar aantrekt, al heeft ze eigenlijk een meer praktische reden om vanavond aanwezig te zijn.
'Geert komt binnenkort spreken in mijn centrum De evolutie in Brugge. En ik wilde hem eens bezig zien. Ik ben zelf geen kabbalist, maar het intrigeert me wel. Ik heb het gevoel dat Geert iets weet. En ik wil weten wat hij weet. Mijn man kon er vanavond spijtig genoeg niet bij zijn op deze Liefdesavond. Maar dat geeft niet, wij zijn sowieso met elkaar verbonden.'

TOP

 

30/05/2006 - Geert Kimpen is net als zijn zus Sonja een bestsellerauteur

Tekst: Inge Stiers.
Gepubliceerd in het Belgische familieblad Dag Allemaal op 30 mei 2006.

Zus Sonja (47) deed het hem met haar dieetboek "Een leven lang slank" al voor, maar nu heeft ook Geert Kimpen (40) met "De Kabbalist" een bestseller geschreven. De auteur overhandigde persoonlijk een exemplaar van zijn boek aan Madonna, met wie hij samen in de kabbalaklas zat.

"Madonna heeft mijn boek aan haar boezem gedrukt"

De Kabbalist vertelt het verhaal van Chaim Vital, een jonge kabbalist uit de zestiende eeuw die de leer van de kabbala toegankelijk wil maken voor alle mensen. Het boek is een waanzinnig succes: in Nederland was het al na drie weken aan een tweede druk toe en critici spreken over een Gouden Uil. Voor regisseur, scenarist en auteur Geert Kimpen, die in Nederland woont, is zijn eerste roman de bekroning van zijn eigen kabbalastudie, waar hij drie jaar geleden mee begon. Zijn interesse voor deze mystieke vorm van het Jodendom bracht hem zelfs naar het Kabbalah Centre in Londen, het centrum waar ook Madonna, zoals bekend een fervent kabbaliste, les volgt.

Zonnebril

"We hebben samen in de klas gezeten en ik heb haar mijn boek gegeven," lacht Kimpen. "Tijdens de les had ze haar zonnebril de hele tijd op. Toen ik haar "De Kabbalist" overhandigde, deed ze haar bril even af en keek ze me op z'n Madonna's aan. Ze drukte het boek tegen haar boezem en daarna liep ze glimlachend weg. Ik denk dus wel dat ze mijn gebaar geapprecieerd heeft."

Waar komt je interesse voor de kabbala vandaan?

Drie jaar geleden kreeg ik een verdwaald mailtje van een oude Russische professor uit Amsterdam. Hij had die mail gestuurd om iemand anders uit te nodigen om kabbalalessen te volgen, maar toevallig was het bericht bij mij terechtgekomen. Het leek mij wel interessant om eens een les te volgen, maar vanaf de eerste avond was ik er zo door gefascineerd dat ik me helemaal in die leer ben gaan verdiepen. En uiteindelijk is daar "De Kabbalist" ontstaan.

Het is onder meer dankzij Madonna dat de kabbala wereldwijde bekendheid heeft gekregen. Vind je dat een goede zaak?

Absoluut! Dankzij haar is de kabbala veel toegankelijker geworden voor het grote publiek. Ik juich het ten volle doe dat zij er zo is gaan voor staan, want eigenlijk brengt het haar alleen maar ongeluk. Iedereen lacht er een beetje mee en doet er schamper over. Het zou voor haar carrière beter zijn als ze er haar mond over hield. Maar blijkbaar heeft de kabbala haar zoveel gebracht dat dat haar niet kan schelen.

Hoe lang heb je aan je boek gewerkt?

Veertien maanden. De eerste versie was al na twee maanden klaar. Daarna ben ik research gaan doen en ben ik de plaatsen waar het boek zich afspeelt, gaan bezoeken. Zo ben ik onder meer naar Egypte, Israël en Amerika getrokken.

Hoe viel dat te combineren met je werk als regisseur?

Niet. Ik heb voltijds aan mijn boek gewerkt en heb er al mijn andere activiteiten voor aan de kant gezet wat best wel een grote stap was. Ik had een heleboel opdrachten als regisseur, maar die heb ik allemaal afgezegd. Ik kón ook alleen maar met dat boek bezig zijn. Het was als in een roes.

Dat klinkt bijna als een obsessie. Is de kabbala dan toch een sekte?

Nee, integendeel. In plaats van zoveel mogelijk zieltjes te willen winnen, hét kenmerk van een sekte, proberen de kabbalisten de mensen er net zoveel mogelijk vandaan te houden. Zeker de orthodoxe joden. Zij vinden dat de kabbala iets exclusief van hen is en dat iemand die niet joods is het gewoonweg niet kan begrijpen.

Net als De Da Vinci Code richt jij je ook op het spirituele. En net als Dan Brown heb je succes. Hoe komt het dat dergelijke thema's tegenwoordig zo hip zijn?

De tijd is er rijp voor. Er is een lange periode geweest dat iedereen zich tegen het spirituele afzette en de kerk verfoeide. Maar nu missen de mensen weer iets wat groter is dan henzelf en is er weer het besef dat we méér moeten zijn dan vlees en botten. Maar in tegenstelling tot vroeger wordt wat de pastoor op de preekstoel zegt niet meer zomaar voor waar aangenomen. Mensen gaan zelf of zoek naar antwoorden.

Je hoofdpersonage moet kiezen tussen de ultieme liefde en de ultieme wijsheid. Welke keuze zou je zelf maken?

Als je voor de juiste liefde kiest, kies je ook voor wijsheid.

Heb jij die liefde al gevonden?

(lacht) Ja. Ik heb een gelukkig man wat dat betreft. Mijn liefde voor een Nederlandse vrouw Christine voedt mijn ziel en helpt me mijn dromen waar te maken.

Jullie hebben ook een dochter, Zonneke (3). Heeft zij iets met "De Kabbalist" te maken?

Dag Allemaal

Ja, zij heeft mee aan de wieg van dit boek gestaan. Toen Zonneke werd geboren, heb ik me afgevraagd wat voor vader ik wilde zijn. Werd ik de materiele papa die goed zijn kost verdient en die haar alles kan geven wat haar hartje begeert? Of de papa die echt zijn dromen najaagt en haar laat zien dat, ook al moet je er offers voor brengen, je alles kan bereiken wat je wilt in je leven?  Ik heb voor het laatste gekozen. Ik heb al mijn andere beroepsbezigheden opgegeven en vanaf nu ben ik voltijds schrijver. Dat is immers waar ik al mijn hele leven van droomde.

Dat betekent dat je al aan een nieuw boek bezig bent.

Klopt. Ik werk nu aan een boek over het geheime leven van Newton, de scheikundige. Wat weinige weten is dat hij veel meer met alchemie en de kabbala bezig was dan met pure wetenschap. Hij heeft daar veel over geschreven en hij zat in allerlei geheime genootschappen.

Geeft Sonja je tips bij het schrijven? Zij is tenslotte ook een bestsellerauteur.

Geert en zus SonjaNee, maar ze krijgt het wel allemaal te lezen. We zijn heel close met elkaar en we geven elkaar eigenlijk voortdurend advies, over allerlei dingen.

Heeft ze je al tot een gezonde levensstijl proberen te bekeren?

Nee, want zij wil, net als ik, niemand bekeren. Ze vindt dat alles altijd je eigen keuze is. Ze ziet het lichaam als een auto waarmee je elk jaar naar de keuring moet. Daar wijst ze me wel voortdurend op. Maar ik ben daar minder fanatiek in dan zij. Ik heb een buikje.

Ben je al bij haar op groot onderhoud geweest?

Ja, al een paar keer. Voor mijn huwelijk heeft me bijvoorbeeld heel intensief gecoacht. Ik wilde er als een slanke, mooie bruidegom uitzien als ik over de rode loper moest stappen. En dat is fantastisch gelukt.

Hoe zou je je relatie met Sonja omschrijven?

We zijn meer dan broer en zus. We zijn eerder een soort zielsverwanten. We kunnen ontzettend goed met elkaar opschieten, ook al zijn we in heel verschillende richtingen bezig.

Ben je trots op haar?

Enorm. Ze heeft een gigantische ontwikkeling doorgemaakt. Als ik haar nu op tv zie... dat zou ze tien jaar geleden nooit hebben gedurfd. Sonja is altijd bescheiden geweest. Ze werkte het liefst in de coulissen en zou liever iemand anders op het podium hebben geduwd dan er zelf te gaan staan.

Dan is ze inderdaad wel erg veranderd.

Ja, het is een mirakel wat er met haar is gebeurd. Op de eerste cover van haar boek stond bijvoorbeeld een soort van kapstokje en ze vroeg me wat ik daarvan vond. Natuurlijk vond ik dat niks! Als er iemand op die cover moest staan, was zij het. Maar dat durfde ze toen nog niet. Nu, bij de tweede en de derde druk staat ze er wél zelf op. Ze is meer en meer voor haar boodschap gaan staan en dat doet ze met verve. Daar heb ik veel bewondering en respect voor.

De Kabbalist. Geert Kimpen, uitgeverij De Arbeiderspers. Winkelprijs: 16,95 euro.

www.dagallemaal.be

TOP

 

Delen: