Terug naar overzicht

diamental.nl

diamental.nl
Foto: Eugenio Rucuenco

14/10/2008 - De Geheime Newton

Boekrecensie door W.M.F. Leuver

"Als we eenmaal een wens duidelijk geformuleerd hebben gaat de hele kosmos aan de slag om ons te helpen die wens te realiseren".

Toen we het bericht kregen dat Geert's nieuwste boek 'De Geheime Newton' verkrijgbaar was, voelde ik me in eerste instantie niet echt geroepen hier een recensie-exemplaar van aan te vragen. Tegenwoordig lees ik veel boeken uit de bibliotheek en een recensie-exemplaar impliceert een bepaalde verplichting binnen een bepaalde tijdsbestek, en verplichtingen van dit soort passen momenteel helemaal niet in mijn leven. Ik had wel eens gehoord van Isaac Newton en mijn eerste gedachte bij het horen van deze naam was dan ook 'natuurwetenschapper', met de nadruk op 'wetenschapper'. Meer een boek voor mijn man (liefhebber van atoompjes en partikeltjes) en toen hij aangaf dat het boek hem aanstond, heb ik alsnog een recensie-exemplaar aangevraagd. Met de opmerking "O, een roman", werd de 'verplichting' vervolgens toch mijn kant uitgeschoven. En zoals later bleek, maar goed ook!

Zoals bij de presentatie van het boek al naar voren komt, is het gebaseerd op bepaalde documenten van Newton zelf, die via een omweg bij Geert terecht gekomen zijn. Het moge echter duidelijk zijn, dat deze documenten niet de enige informatiebron is waar Geert uit geput heeft. Eén blik op de (overigens indrukwekkende) literatuurlijst bevestigde dat vermoeden. Zelf was ik, voor het boek van Geert binnen viel, bezig in een langdradig saai boek over Maria Magdalena, waarvan de schrijver tevens op de literatuurlijst voor bleek te komen. Alleen heeft Geert kans gezien de kern van deze informatie op begrijpelijke wijze in nog geen half blad samen te pakken.

Dit nieuwe boek van Geert was voor mij, net als de kabbalist destijds, weer het juiste boek op de juiste tijd. Hoewel dit een op zich staand boek en onderwerp is, dat ogenschijnlijk niets heeft uit te staan met zijn vorige roman 'De Kabbalist', zal het de oplettende lezer niet ontgaan dat dit boek juist een logisch gevolg en verdieping daar van blijkt te zijn. Met name de kern van de Kabbala, "Het principe dat elk wezen oneindig veel wil ontvangen van de schepping, om zoveel mogelijk te geven", komt in dit boek sterk tot uiting. Niet alleen geeft het boek aan hoe de Kabbala een wezenlijke kern in zich draagt, die echte esoterische individuen kennen en uitdragen, maar Geert geeft door het schrijven van dit boek tevens aan dat hij zijn manier heeft gevonden om vorm te geven aan dit principe van de Kabbala. En dat maakt hem (voor mij) als schrijver alleen al de moeite waard.

Het boek zelf is prettig leesbaar en zelfs wanneer je niet open staat voor de diepere boodschap blijft het, vanwege de vlotte schrijfstijl en indrukwekkende inhoud, als roman zeer zeker de moeite waard. Geen moeilijk begrijpbare verhandelingen (waar ik bij het onderwerp van Newton aanvankelijk voor vreesde) maar een intrigerend boek dat me van begin tot het einde boeide en me menig uurtje slaap heeft gekost. Ook op de momenten dat ik niet aan lezen toe kwam was het boek geen moment uit mijn gedachten. Het is doordrenkt van esoterische wijsheden en de figuur Newton krijgt al lezende een gestalte waardoor hij vanaf nu heel anders in mijn herinnering door zal leven dan voorheen. Ik ben zelfs tot de conclusie gekomen dat veel van zijn natuurwetenschappelijke ideeën zo verankerd en vanzelfsprekend zijn, dat we ze dagelijks bezigen zonder ons bewust te zijn dat de oorsprong bij Newton ligt.

Overigens is niet alleen de figuur Newton heel anders naar voren gekomen dan verwacht, maar vond ik de rol die St. Germain in deze roman toebedeeld kreeg minstens zo intrigerend. St. Germain, vaak afgeschilderd als heilige, speelt in dit boek een rol waardoor de lezer geneigd is hem afwisselend als weldoener of duivel te zien. Dit personage benadrukt dat het vormen van een oordeel, zonder een absoluut totaal overzicht, één van de grootste misleidingen is die de mensheid nog steeds in zijn ontwikkeling beperkt. Ook weet Geert een aardig licht te schijnen op de wijze waarop in de tijd van Newton de vrije manier van denken in gevaar gebracht werd door bepaalde dogmatiek. Indrukwekkend is de rol van Kit, het nichtje van newton, die in een bepaalde passage aangeeft dat er in zeventienhonderd beschaving nog steeds niets veranderd is. Deze passage heeft, eeuwen later, even zoveel rechtsgeldigheid en biedt dan ook stof tot nadenken.
In zijn dankwoord schrijft Geert dat hij "de warmste lezers van de hele wereld" heeft: om in de sfeer van Newton te blijven: actie is reactie!!!

Geert, bedankt voor deze bijdrage aan het Universum en ik ben benieuwd wat het onderwerp van je volgende boek zal worden....

TOP

 

4/06/2007 - Stap voor stap van wens naar werkelijkheid

Boekrecensie door W.M.F. Leuver

Stap voor stap van wens naar werkelijkheid is het kleinste boekje dat ik tot nu toe heb gerecenseerd, en ondanks het feit dat het een soort van 'werkboekje' is, heb ik het in één ruk uitgelezen.

Over het algemeen genomen ben ik niet zo gek van 'sprituele' werkboekjes. Ze halen vaak het boek naar beneden, en vanuit het standpunt dat wij wat te leren hebben ziet de schrijver vaak kans om aan te tonen dat ze hun eigen boek niet begrijpen. Ze komen vaak belerend over en laten me achter met een onbevredigend gevoel waarbij ik moet waken om 'het kind niet met het badwater weg te gooien'. Een goed boek vertelt zijn eigen verhaal, zonder dat er een aflevering voor 'dummies' op hoeft te volgen, dus ik heb even een aarzeling gevoeld bij het aanvragen van dit recensie-exemplaar.

Het feit dat dit boekje niet zozeer ontstaan is uit de wens van de schrijver om zijn boek nog even toe te lichten, maar naar aanleiding van de vele positieve reacties op zijn lezingen, haalde mij over de schreef en ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb, zodat ik nu met een vreugdevol gevoel achterblijf. Geert (zijn boekje) is een duidelijk geval van de 'uitzondering die de regel bevestigt'.

'De Kabbalist' was een goed boek, dat ik met al zijn wijsheden de zelfs moeite waard vind om meerdere malen door te nemen. Ik heb destijds in mijn recensie al aangehaald dat 'De Kabbalist' een boek was dat je niet zomaar schrijft, en dat ik met die opmerking niet ver naast de waarheid zat, wordt min of meer bevestigd in dit veelzijdige boekje.

Het boekje is aan de ene kant een beschrijving van de manier waarop 'De Kabbalist' tot stand gekomen is, en aan de ander kant een leidraad tot het vervullen van je eigen wens. Het is geschreven op een luchtige, nuchtere en duidelijk wijze waarbij ook de negatieve ervaringen niet geweerd worden. Het is doorspekt met de wijsheden die me in 'De Kabbalist' al zo aanspraken en waar ook de gelijknamige website mee doorspekt is. Het boekje heeft geen belerende maar vreugdevolle ondertoon, en begeleidt je stap voor stap (zoals de titel al aangeeft) liefdevol maar vrijblijvend.

De tien hoofdstukken waarin het boekje is onderverdeeld, zijn genoemd naar de tien Wetten van Creatie, gebaseerd op de Kabbala. Niet te verwarren met aardse wetten, maar vormen van energie ofwel Wetmatigheden. Op deze wetmatigheden zijn ook de symbolische opdrachten gebaseerd, die in het eerste gezicht niets met je wens te maken hebben, maar wel elpen en je kracht, focus en intentie te richten en je wens zo de juiste scheppingskracht mee te geven.

Het spreekwoord 'don't judge a book by it's cover' (beoordeel het boek niet op zijn uiterlijk) is hier volledig toepasbaar! In eerste instantie komt het boekje een beetje goedkoop over, en dan heb ik het over de kwaliteit van het papier waarop het gedrukt is. Aan de andere kant maakt de 'styling' een hoop goed, en laten we eerlijk zijn; juist de kwaliteit van het papier nodigt uit om je wens ook werkelijk op (dit) papier te zetten! Het boek wordt gepresenteerd als een cadeautje bij Happinez, en Happinez (blijdschap) is ook precies wat dit boekje uitstraalt; een uitstekende combinatie dus.

Omdat dit boekje niet 'zomaar' een boekje is, maar een boekje dat iets 'met je doet' wil ik van deze gelegenheid meteen gebruik maken om te vertellen wat dit boekje met mij 'gedaan heeft'.

Hoewel ik veel dingen herken, zoals de fascinatie voor boeken, mijn eerste 'roman', geschreven op zeer jonge leeftijd en mijn vele pogingen om de ervaringen van mijn schreden op het spirituele pad in (onafgemaakte) boekvorm te gieten, besef ik in tegenstelling tot Geert dat het mijn diepste wens niet is een boek te schrijven. Door zijn verhaal besef ik dat ik niet door diezelfde zielenintensiteit gedreven word. In feite heb ik door middel van Diamental mijn invulling al gevonden. Ik herkende de energie waar Geert in dit boekje over spreekt en zag in een flits hoe de belangrijke dingen in mijn leven zich op die manier gemanifesteerd hebben.

Vandaag is het exact vier jaar geleden dat Harrie en ik getrouwd zijn en daarmee is mijn grootste wens van dit leven in vervulling is gegaan, namelijk een partner waarmee ik lief en leed kan delen en daarnaast volledig mijzelf kan zijn! Een relatie waarvan ik altijd 'geweten' heb dat die voor mij weggelegd was en die pas kwam op het moment dat ik met minder geen genoegen meer nam. Ik voel me beschermd en geliefd en daardoor gesteund in de moeilijke processen die met en rondom mij plaatsvinden. Ik prijs me gelukkig met mijn leven. Voor mij was dit dus niet zozeer een leerboekje maar een feest van herkenning.

Ik heb een stukje van mijn verwondering teruggekregen. Niet alleen door het lezen van dit boekje, maar ook door het staaltje van Kosmische timing, dat het lezen van het boekje gelijk viel met de herinrichting van onze site en het besluit mijn Xanthe-artikelen ook hierin een plaatsje te geven. Daardoor was ik min of meer 'gedwongen' ze nogmaals door te lezen. Deze artikelen waren onderdeel van het ontwikkelingsproces waar ik toen doorheen ging, net als de aquarellen en vele gedichten.

Aangekomen bij de tekst 'We gaan op zoek naar JOUW wens' voelde ik een leegte omdat ik ECHT niets kon bedenken. Alles wat ik eventueel kon bedenken had te maken met de mensen om mij heen, maar die poot werd meteen onder me weggezaagd met het zinnetje 'Zij moeten hun eigen wensen tot leven brengen'.

Omdat ik een recensie-exemplaar in mijn handen had besloot ik verder te lezen en de wens te laten voor wat het was. Het grappige wat er toen gebeurde is dat ik, terwijl ik aan het lezen was het boekje 'zag' veranderen in een ander boekje; een boekje met dezelfde uitstraling, maar met mijn gedichten, waarbij de aquarellen onderdeel van de lay-out waren. Misschien de volgende bijlage van Happinez???!!!

'Stap voor stap van wens naar werkelijkheid' wordt gepresenteerd als een 150 pagina's tellend boekje, en vanaf 15 juni als bijlage bij het zomernummer van het blad Happinez aangeboden. In de boekhandel is het alleen als combinatie verkrijgbaar, maar via de website www.dekabbalist.nl kunt u het ook los bestellen.

TOP

 

4/10/2006 - De kabbalist

Boekrecensie door W.M.F. Leuver

"Hoe we met elkaar omgaan als mensen is een spiegel van onze spirituele ontwikkeling".

Hoewel de recensie even op zich heeft laten wachten, heb ik het boek "De Kabbalist" van Geert Kimpen met veel genoegen gelezen. Het boek (inmiddels al weer de 3e druk) is prettig leesbaar. De manier waarop de hoofdstukken ingedeeld zijn lijkt willekeurig, maar wordt de oplettende lezer in de loop van het boek duidelijk.

Wat het boek duidelijk van deze tijd maakt, is de wisselwerking met het digitale gebeuren: cursief gedrukte woorden verwijzen naar achtergrondinformatie op de website van de kabbalist en de arbeiderspers. (Dit is slechts een extra mogelijkheid en geen must om van het boek te genieten).

Zoals op zijn website te lezen staat, verruilde Geert Kimpen van de ene dag op de andere zijn hectische bestaan als theatermaker voor de rust van de schrijftafel en begon zijn eigen zoektocht naar God. Dat hij zich daarbij helemaal gegeven heeft kun je terugvinden in zijn boek.

Geert deed een diepgaand onderzoek naar de man die gedreven werd door een die verlangen om te weten hoe het leven werkte, en om te weten dat áls God bestond, wie hij dan was. Hierdoor heeft Geert kans gezien een boek neer te zetten, dat niet alleen "een fictieve beschrijving is" maar waar wijsheden in verpakt zitten die aardig wat handvaten aanleveren om levensvragen te overdenken.

Ik noem hierbij bij name de drang van Chaim om God in het aangezicht te zien, om God te zien als je gelijke. Hoef je niet slechts in de spiegel te kijken om God te kunnen zien? Zoals ik het begrepen heb, heeft Geert diezelfde drang, op zijn eigen wijze, gevoeld en vond hij Hem "aan de ontbijttafel".

Het boek van Geert Kimpen is méér dan slechts een fictieve levensbeschrijving. Het boek biedt hoop, doordat het laat zien dat je geen heilige hoeft te zijn, en niet zonder fouten, om uiteindelijk tot inzicht (God) te komen. Sterker nog, het laat zien dat je door beide, ogenschijnlijk tegenovergestelde kanten van de medaille te ervaren, tot een totaal inzicht kunt komen. Al vrijwel in het begin van het boek wordt er op gewezen dat uitspraken tegenovergesteld kunnen zijn, en toch afkomstig uit dezelfde bron. Dat iets dat heel sterk gevoeld wordt vaak doorleefd moet worden en het doorleven van het ene het andere niet per definitie uitsluit.

Hoewel de keuze, zoals die op het boek gepresenteerd wordt (tussen ultieme liefde of ultieme wijsheid) in het begin van het boek al gemaakt (of eerder afgedwongen)lijkt, blijkt later in het boek dat er geen echte keuze is en pas het vervullen van het (haast obsessieve) overgebleven verlangen en dus het doorleven daarvan, leidt tot werkelijke vervulling.

diamental.nlDe kabbalist is een boek dat je niet zomaar schrijft, maar waarvoor je toch wel enig inlevingsvermogen moet hebben. Of Geert hierbij baat heeft bij zijn theaterachtergrond, of dat hier andere elementen meespelen laat ik graag aan de verbeelding van de lezer over. Zoals hij zelf in zijn boek schrijft: "elke leraar leert wat hijzelf te leren heeft." Eén ding is zeker; net zoals Chaim Vital een schakel was in het bereikbaar maken van de kabbala, ben ik er van overtuigd dat Geert op zijn beurt ook een schakel vormt in dit geheel.

Zoals Cordovero in het boek tegen Chaim zegt, is "alles wat je overkomt een betekenisvolle ervaring". Het lezen van het boek was voor mij -door omstandigheden veel later dan gepland- in ieder geval een betekenisvolle ervaring!

Itschak Luria, is één van de hoofdpersonages uit De Kabbalist, en een historisch figuur. Toen hij een passage uit de Zohar uit kon leggen, waar Chaim zelf niet uitkwam, accepteerde Chaim Vital hem als zijn leraar. Chaim Vital werd uitverkoren zijn leer op te schrijven. Luria beïnvloedde met zijn denkbeelden en inzichten alle generaties Joden die na hem kwamen. Zijn graf is nog steeds een pelgrimsoord op de begraafplaats van Tsfat.

Chaim Vital is de man die de kabbala ontsluierde. Hij schreef het geheim op van de geheime betekenis van iedere letter van de bijbel, wat voordien alleen voor mystici toegankelijk was, en van generatie op generatie doorgegeven werd.

TOP

 

Delen: