Terug naar overzicht

Freeminded Magazine

Freeminded Magazine

29/04/2011 - Vrouwen lijken zich wel in de uitverkoop te gooien

Tekst: Margreet Hammenga
Gepubliceerd; mei 2011.

Hij was op zoek naar God.

Hij deed een verbijsterende ontdekking.

Hij vond haar.

-Geert Kimpen-

Van droom naar werkelijkheid

Geert Kimpen - succesvol theaterregisseur- besloot zijn jarenlang gekoesterde droom na te streven. Voordat hij dat ging doen schreef hij eerst een brief aan God. (Niet meteen een alledaagse beslissing realiseerde hij zich, maar toch..) In zijn brief schreef hij:

"Goed God, nu moet het afgelopen zijn. Ik wil concrete antwoorden van u. Ik neem niet langer genoegen met vaagheid. Ik wil weten of u bestaat. En als u bestaat dan wil ik een relatie met u, van man tot man. U heeft ons toch geschapen naar uw eigen beeld en gelijkenis? Wel dan, dan wil ik graag gelijkwaardig met u om gaan. Ik wil precies van u weten hoe het leven werkt. Waarom er lijden is. Of er leven is na de dood. Wat de zin is van het bestaan. Ik zal elke knipoog volgen die u geeft om mij de antwoorden te laten vinden. En als u mij dan de antwoorden geeft, helder en concreet, dan beloof ik u dat ik daarover een boek ga schrijven. En dat ik er persoonlijk voor ga zorgen dat dit boek de wereld in gaat."-Geert Kimpen-

De volgende dag kreeg hij antwoord van God...

Freeminded magazine

De Belgische Geert Kimpen groeide op in Antwerpen waar hij op een Rooms Katholieke jongensschool zat. Hij sloot zich, in zijn jonge jaren, aan bij de gemengde toneelgroep met de voornaamste reden dat dit de enige manier was om in die tijd in contact met meisjes te komen. Zijn liefde voor theater maakte wel dat hij op 25-jarige leeftijd verhuisde naar Amsterdam om daar de theater- regieopleiding te gaan doen. Enige tijd later werkte hij al regelmatig samen met mensen als Antonie Kamerling, Isa Hoes en Marc-Marie Huijbregts. Toch had deze theaterregisseur, bij wie zijn carrière in een lift ging, ooit een geheel andere droom: hij wilde schrijver worden! Toen zijn dochter Zonneke werd geboren verdween de bezieling om nog langer theaterstukken te regisseren. Op het moment dat hij haar voor het eerst aankeek dacht hij geschrokken: "Hoe kan ik haar meegeven dat zij haar droom en passie moet nastreven, als ik mijn eigen droom nooit heb nagestreefd?"

De dag na de brief aan God ontving hij een email van een volstrekt onbekend iemand met een uitnodiging voor een Kabbala-cursus. ‘De Kabbala...?' Maar had hij niet beloofd om alle knipogen op te volgen? Hij ging heen. Gaandeweg deze moeilijke Kabbala-lessen kwamen de verhalen tot leven, pure wijsheden, bijna magisch. Ieder woord voor woord klopte en hij realiseerde zich dat alleen God - wie dit ook mocht zijn - dit kon hebben geschreven hebben. Zeven maanden lang is hij in de leer geweest bij zijn Rabbi. Met -na een moeilijke periode van volharding- een eerste bestseller tot gevolg: "De Kabbalist". Daarna volgde zijn tweede bestseller De geheime Newton en nog vele andere boeken volgden. Door het lezen van zijn romans of thrillers, wordt opeens deze eeuwenoude ideologie toegankelijk voor de gewone (niet-Joodse) persoon. Het is de ideologie waar sterren als Madonna hun inspiratie vandaan halen. De creatiewetten van de Kabbala, de tien wetten van de natuur, gaan er van uit dat je in 10 stappen alles kunt creëren wat je maar wenst. Zijn boek De Kabbalist gaat reeds de wereld over, deze is inmiddels al in vijftien talen vertaald.

Bij hem thuis aan de keukentafel spreek ik Geert Kimpen over de Kabbala, over seks en over de liefde met als hamvraag: Kun je "stap voor stap van wens naar werkelijkheid" ook toepassen als je keer op keer een relatie aangaat met een foute man?

De Kabbala

Freeminded magazineMet zijn Belgisch accent en stralende ogen legt Geert Kimpen in één adem uit wat de Kabbala is en wat hem hier zo in aanspreekt: ‘De Kabbala gaat er van uit dat ieder mens hier op aarde komt met een bepaalde missie, met een bepaald talent. Door dit talent te ontdekken en te benutten zul je boven jezelf gaan uitstijgen. Dit ben je eigenlijk  ook aan jezelf verplicht om te gaan doen, zodat jij de vrucht van je talent weer kunt terugschenken aan de wereld. De Kabbala heeft hier een heel helder systeem voor: Tien basiswetten die op alles toepasbaar zijn. Of je nu schrijver wilt worden of muzikant, een eigen kapsalon wilt beginnen of dat jij je ware liefde wilt vinden.. met deze tien universele wetten komt alles in de wereld tot stand. Het zijn geen spirituele of zweverige wetten, maar pure natuurwetten. Binnen de Kabbala heb je meerdere stromingen. Hetgeen wat mij het meeste aanspreekt is de wat lichtere stroming, welke je gemakkelijk in je dagelijkse leven kunt toepassen. Iedere dag raak ik opnieuw gefascineerd over wat ik ontdek. Dan denk ik "jee, dit moet ik met de mensen delen" of "jee, waarom heeft nooit iemand mij dit eerder verteld?" Alleen de Kabbalisten vertelden dit aan niemand. Zij hebben dit al die tijd geheim gehouden. Zij vonden dat dit onder de Joden moest blijven, het uitverkoren volk. Ik zie het nu als mijn levenstaak om middels mijn romans en thrillers hierin de vertaalslag maken, om zo deze wijsheden vanuit de Kabbala over te brengen aan de niet joodse mensen.'

Geert Kimpen over liefde en sex

Hoe komt het dat iemand keer op keer een foute man aantrekt?

‘Ja, dat kan aan verschillende dingen liggen. Ik denk dat een vrouw hier vaak onbewust voor kiest. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen die altijd op getrouwde mannen vallen, die altijd een affaire hebben en er ook altijd weer achter komen dat het toch niet werkt. De man in kwestie beloofd ‘ja, na kerst ga ik het doen, dan ga ik echt bij haar weg,' maar uiteindelijk gaat hij nooit weg bij zijn vrouw. Ik geloof dat deze vrouw misschien eigenlijk doodsbang is om een relatie aan te gaan. Zodra ze een ongebonden leuk iemand treft die zegt iets van ‘wij gaan samen tot het einde van de wereld', ja dan wordt die vrouw doodsbang. Het is voor haar veel veiliger om verliefd te worden op een getrouwde man, die voldoende afstand houdt.

Het komt ook wel eens voor dat een vrouw iedere keer op een totaal tegenovergestelde persoonlijkheid valt. Dit geeft waanzinnige gevechten en waanzinnige vrijpartijen, hartstikke leuk, maar dit is geen relatie.  Je voelt je bloed door de aderen gieren, adrenaline van hier tot Tokio, maar het is geen relatie in de zin van een soulmate. Stel bijvoorbeeld, een onderwijzeres die werkzaam is op een lagere school en die dus dagelijks werkt met jonge kinderen. En stel deze zelfde onderwijzeres valt op machomannen. Geloof mij, voor zo'n stoere machoman is kinderen vaak helemaal niet een raakvlak, die vinden dat helemaal niet boeiend. Het is dan hartstikke leuk voor hem om een keer even met haar te vrijen, maar niet om hiermee een relatie aan te gaan. Er is een absoluut verschil tussen lust en liefde. Daarom ben ik van mening dat het heel verstandig is om de lust altijd uit te stellen. als je op zoek bent naar een echte relatie'

Geert Kimpen heeft het zelf ook allemaal meegemaakt, hij heeft de liefde geleefd en geleden. Geert: ‘Mijn leven lang geloofde ik in de grote liefde en jarenlang heb ik ongelooflijk veel ongeluk in de liefde gehad. Ik heb op een destructief moment zelfs als Dracula in een erotisch theaterstuk gespeeld. Ik heb toen de donkere kant van de liefde ervaren, wat maakte dat ik op den duur wist wat ik absoluut wel en niet meer wilde.'

Vrouwen lijken zich wel in de uitverkoop te gooien

Freeminded magazineWij hebben hier in de wereld een seksuele revolutie doorgemaakt. Aan de ene kant wel goed, alleen lijken wij hierin soms totaal te zijn doorgeslagen zodat seks niet meer zo speciaal is. Sex is nu iets geworden wat wij heel snel doen met iedereen. Zo van hop... wij voelen die lust in ons van binnen en meteen doen. Geen wonder dat je dan heel vaak bedrogen uitkomt. Het is namelijk niet zo dat wanneer iemand lekker is, dat die iemand ook je soulmate is natuurlijk. Lust kan je met iedereen die je aantrekkelijk vindt delen, liefde niet. Dat zijn twee totaal verschillende dingen.

Wat je ook veel hebt tegenwoordig is het internet daten. Enerzijds fantastisch natuurlijk. Je gaat als man een profiel aanmaken. Binnen enkele dagen heb je honderd vrouwen die op je reageren. Wat ontdekken deze mannen opeens: hoe gemakkelijk vrouwen zijn. Ze gaan ermee daten en nog dezelfde avond liggen ze met de vrouw in bed. Op zich niks mis mee, alleen het gevaar is wel dat ze zo alle respect verliezen voor vrouwen. En in wezen ook voor zichzelf.  Want wanneer de volgende dag er iets niet bevalt aan de vrouw, geen probleem er zijn genoeg anderen die ook met mij willen daten. Het wordt daardoor zo gemakkelijk en zo goedkoop. Voor de man overigens ook helemaal niet bevredigend. Dit hele gebeuren -het internet daten- zijn middelen die er vroeger niet waren. Vroeger moesten mannen er helemaal op uit, een geheel ritueel doen en alles was veel spannender. Toen was het al een hele overwinning om een vrouw mee uit te krijgen. Momenteel lijken vrouwen zich wel in de uitverkoop te gooien. Sex is leuk, niks mis mee, maar ben je op zoek naar een soulmate dan is het wel goed om dit patroon te doorbreken. Kies je als onderwijzeres vier keer voor een machoman, dan zal dit iedere keer zo'n drie of vier keer knallende sex tot het gevolg hebben en de vijfde keer krijg je een gesprek dat het over is. Terwijl wanneer je wacht met de sex, je elkaars raakvlakken ontdekt en je oprecht in elkaar geïnteresseerd raakt. Bij echte liefde maakt het niet uit of je wel of niet de eerste keer met elkaar naar bed bent gegaan of dat het pas na een maand het geval is of zelfs desnoods na een half jaar. Die lust blijft wel en als die lust toch weggaat dan zal het met de liefde ook wel niet goed hebben gezeten.' Geert loopt even naar de keuken, schenkt opnieuw een kop thee in en vervolgt zijn verhaal over de liefde.

Investeer in je liefde

‘Als jij je partner hebt gevonden die helemaal bij je past, dan is het goed om heel bewust bij seksualiteit stil te staan: fantaseer regelmatig hoe jullie nacht van je dromen er uit moet komen te zien. In de media hoor je vaak over de buitenkant van sex, bijvoorbeeld de technieken van pijpen. Geloof mij, het gaat binnen een relatie werkelijk niet om de techniek. Het gaat er niet om hoe je pijpt, het gaat er om dat je het met liefde doet. Het gaat om de hartstocht. Om de sfeer. En door geregeld stil te staan bij je fantasieën en deze zelfs op te schrijven en aan elkaar te laten lezen, zo blijf je in elkaar investeren. Soms hoor je wel eens mensen praten over andere  mensen die tien jaar bij elkaar zijn, dat de seks dan wel heel saai zal zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt laagje na laagje nieuwsgierig en geïnteresseerd blijven in elkaar. Een mens ontwikkeld zichzelf, dus ook in de sex. Je kunt hier een leven lang met elkaar in groeien.'

Soulmates

‘Vanuit de Kabbalistische visie is de mens bedoeld om een liefdesrelatie aan te gaan, om samen met iemand door het leven te gaan. Iemand die je corrigeert, die je ogen doet openen, die zich in jou inleeft. Zij gaan er van uit dat je geboren wordt in een "zielenfamilie" en dat alle mensen die je dierbaar en lief zijn, de mensen die je werkelijk raken, eigenlijk allemaal soulmates zijn. Alleen is er maar één echte soulmate: een ware liefde die het allerbeste bij je past. Dit is iemand die meteen in jou het allergrootste ziet. Iemand die de grootheid van je talent al ziet, nog voordat jij dit zelf hebt gezien. Vaak gaan alle onenightstands en korte relaties stuk omdat er iets fundamenteels tussen beiden ontbreekt. De paden zijn te verschillend. Ik geloof dat je vaak pas je echte ware soulmate tegenkomt wanneer jij je op de juiste weg begeeft en jezelf hebt gevonden, je levensmissie, je talent. Dit is namelijk onlosmakelijk verbonden met je soulmate. Die heeft namelijk precies dezelfde levensmissie. Het kan in een totaal andere uitingsvorm zijn hoor, maar deze heeft in ieder geval dezelfde idealen in het leven als dat jij hebt. En natuurlijk moet er aantrekkingskracht zijn. Maar als de gedeelde passie niet klopt - forget it! Dan ga je niet voor goud, dan ga je voor ehh..blik haha! Ik zie heel veel om mij heen, 30- en 40-jarigen, die er maar niet in slagen om een langdurige relatie aan te gaan terwijl die er wel wanhopig naar verlangen. Het lukt alsmaar niet. Het is steeds de verkeerde. Ik bemerk vaak dat deze mensen ook op andere terreinen dolende zijn. Ondanks dat ze een leuke baan hebben ontbreekt de passie. Zolang zij die stap niet hebben gezet om zichzelf te vinden, zullen zij denk ik hun soulmate ook niet tegen komen.

Terwijl Geert Kimpen deze uitleg geeft over soulmates flitst eventjes de film "Runaway Bride"  door mijn hoofd. De film met Julia Roberts en Richard Gere, waarin hij als journalist het verhaal wil schrijven van haar, de bruid die iedere keer haar bruidegom alleen liet staan bij het altaar. Eigenlijk was zij gewoon heel erg bang en wist zij niet goed wie ze was. Hij zag meteen vanaf het begin al haar talenten en wilde haar dit laten inzien. Ze ging vervolgens haar eigen bedrijfje starten. Ze ging nadenken wat ze in haar leven wil, ook over de simpele dingen als hoe zijzelf het liefst haar ei wil hebben, gebakken, gekookt of geroerd. Pas daarna vond zij haar ware liefde (Richard Gere) en stonden zij samen voor het altaar.

Zelf heeft Geert Kimpen zijn ware liefde gevonden, de sprankelende journaliste en auteur Christine Pannebakker. Christine was een vrolijke singel die genoot van het leven en date met de ene leuke man na de andere. Totdat zij tijdens een cursus Geert ontmoette. Zij schrok van haar eigen gedachte, van: ‘ik zal wel platte schoenen aan moeten onder mijn bruidsjurk'. Inmiddels zijn zij vijftien jaar samen een sprankelend stel en vormen een gelukkig gezin samen met Zonneke, die nu acht jaar is. Geert: ‘Een soulmate is iemand die begrijpt wanneer iets essentieel voor je is. Die spoort je aan in  je levensmissie. Mijn manuscript lag bij de drukker met de naam van iemand anders op de cover: mijn boek was gestolen! Ik ben toen naar een peperdure advocaat gegaan. Christine zei tegen mij: "Geert wij gaan net zo lang door totdat jij je boek weer terug hebt, desnoods gaan wij ons huis wel verkopen, dan leven wij wel in een caravan." Op het moment als iemand op zulke cruciale momenten compleet achter je gaat staan en door heeft hoe belangrijk iets voor je is, ja dan ben je de koning te rijk.'

Zijn nieuwste boek: Rachel of het mysterie van de liefde

Ik geef veel lezingen en 80 % van de aanwezigen zijn vrouwen. Die komen allemaal na die tijd hun boek laten signeren. Ik vraag dan altijd aan hen wat hun wens is en  9 van de 10 keer is het dat ze graag hun soulmate willen ontmoeten. Prachtige vrouwen, goede baan, niks mis mee. Dan denk ik, hoe is het toch mogelijk dat jij hier moeite mee hebt. Er blijken iets van 2,5 miljoen singels in Nederland te zijn. Dat is toch niet normaal? Dan moet er toch iets aan de hand zijn? Zouden wij zijn doorgeslagen naar een bepaald aspect dat wij niet meer kunnen verbinden? Dat wij geen relatie meer aan kunnen gaan? Zoeken wij nog wel naar elkaars idealen? Deze vragen waren voor mij een belangrijk motief om mijn nieuwste roman te schrijven: Rachel en het mysterie van de liefde. Een boek voor als je de behoefte voelt om je te verbinden, om je soulmate te vinden.

 ‘Twee jaar geleden ben ik  begonnen met het schrijven van dit boek.' vertelt Geert. Terwijl hij over zijn boek gaat praten, beginnen zijn ogen nog meer te stralen. ‘Ik heb veel oude, geheime Bijbelteksten bestudeerd. De Moeder Maria wordt in de Bijbel omschreven als de heilige maagd. Echter in de oude Bijbelstukken die zijn gevonden, staat heel iets anders. Hierin blijkt dat Maria een tempelpriesteres was. Tempelpriesteressen hielpen mannen in die tijd met het seksuele, om mannen in te wijden in het Goddelijke. Dit werpt een totaal ander beeld op Maria. Uiteindelijk is dit natuurlijk allemaal gecensureerd uit de Bijbel en heel vroom gemaakt. Ik heb uiteindelijk de pareltjes vanuit deze oude stukken verwerkt in het boek. Een Roman wat hopelijk leest als een thriller, een spannend verhaal. Op iedere pagina staan bepaalde wijsheden geschreven over de liefde. Wat dit Joodse meisje Rachel mee maakt in dit boek, kun je allemaal reflecteren op hoe jij zelf over de liefde denkt en wat jij zelf allemaal hebt meegemaakt.'

‘Het verhaal speelt zich af in Praag 1600. Rachel is een 17 jarig joods meisje wat woont bij haar vader welke een eigen wijnwinkel heeft. Haar moeder is gestorven bij het kraambed waardoor haar vader waanzinnig veel van haar houdt en hij haar maar niet kan loslaten. Vader claimt haar op een ongelooflijke manier zo van ‘Als mijn kleine meisje wegvalt dan is mijn hele reden om te leven weg.' Totdat er een priester bij hen langskomt in de wijnwinkel. Rachel komt in de ban van deze priester, een aantrekkelijke man. Op een listige manier verleid de priester haar dat zij haar vader gaat verlaten om haar in te wijden in de geheime, religieuze en seksuele kennis. Deze priester heeft oude geschriften gevonden waarin de werkelijke verhalen van Maria staan beschreven en zijn meesterplan is om opnieuw de Messias te creëren. Hij wil de oude geschriften in ere herstellen en ziet in Rachel de tempelmaagd, waar hij zijn ideeën op kan projecteren. Gaandeweg het boek gaat Rachel met drie verschillende mannen een liefdesrelatie aan, om zo haar liefde te vinden.'

Geert Kimpen wordt door velen gezien als de Nederlandse Paulo Coelho. Zij hebben elkaar in het verleden ontmoet en beiden herkenden veel in elkaar. Allebei zijn zij zoekers die niet snel tevreden zijn met vrijblijvende antwoorden. Zij beiden blijven vragen stellen en blijven het leven in alle aspecten onderzoeken. In al hun romans of spannende verhalen zitten ongelooflijk veel spirituele wijsheden verborgen. Spirituele literatuur.

Spiraal doorbreken

Terugkomend op de hamvraag of  je een spiraal kunt doorbreken als je keer op keer een relatie aangaat met de foute man en helpt hiervoor het werkboekje ‘ stap voor stap van wens naar werkelijkheid? Geert: ‘Het is te eenvoudig om te zeggen dat je even snel het boekje moet doorlezen en de spiraal is doorbroken en je soulmate komt er aan.  Het is een practisch werkboek; dus je zult aan de slag moeten, met vallen en opstaan. Vallen is overigens een wezenlijk onderdeel van iedere weg naar het verwezenlijken van een droom.  Maar het helpt wel degelijk om er achter te komen wie je bent en wat je wilt. Als je dat punt hebt bereikt, ja dan kun je middels de kabbalistische wetten alles creëren, dus ook je soulmate. Je focus leggen op wat je wilt.'

Persoonlijk, voor wat het waard is, kan ik alleen maar aan de levende lijve bevestigen wat Geert zegt. Dit tijdschrift is geheel volgens de tien kabbalistische wetten tot stand gekomen. Als je eenmaal weet wat je wilt en daar je focus op gaat leggen dan is het boekje ‘stap voor stap van wens naar werkelijkheid' ontzettend inspirerend. Het enige wat je op eigen kracht moet doen is bedenken wat je wilt. Geert: ‘Mijn werkboek speelt in op je ratio, de leesboeken op je beleving. Net wat je voorkeur heeft.'

Auteur: Margreet Hammenga

TOP

 

Delen: