Ken U Zelve.
Blad van de Vrijmetselaars.
Gepubliceerd in juni 2006.
Wat zou jij doen als je de geheimen van het heelal wilde ontraadselen?
En je ontmoet een meester die alle geheimen kent.
Die bereid is je alles te leren.
Maar de prijs is dat je de liefde van je leven moet opgeven...
DE KABBALIST, het romandebuut van de Vlaming Geert Kimpen, vertelt het op ware feiten gebaseerde levensverhaal van Chaim Vital, de man die de kabbala ontsluierde...
"Lef, lef en nog eens lef," antwoordde Paulo Coelho toen Geert Kimpen hem vroeg of hij een advies had voor een man met een droom. Van de ene dag op de andere verruilde hij zijn hectische bestaan als theatermaker om zich voltijds te wijden aan zijn ultieme zoektocht naar God. Met zijn vrouw en anderhalf jarig dochtertje reisde hij door Europa, Israël, Egypte, Turkije en Amerika en vond uiteindelijk God aan de ontbijttafel.Dit resulteerde in het boek "De Kabbalist" dat begin april 2006 verscheen bij De Arbeiderspers en na twee weken al in herdruk ging. Inmiddels zijn de rechten van het boek ook al aan 4 landen verkocht.
'Ik geloof van wel. Niets komt voor niets: om je persoonlijke missie te vervullen moet je een prijs betalen. In mijn eigen leven merk ik dat grote voorspoed altijd een schaduwkant heeft. Het lijkt wel of dat elkaar in evenwicht houdt. Alsof ik met mijn voeten op de aarde wordt gehouden en er wordt gezegd: Je gaat dan wel een stap vooruit, Geert, maar denk niet dat je er al bent.'
'Het spannende is dat al in de tweede eeuw na Christus is voorspeld dat vanaf het einde van de twintigste eeuw niet langer alleen oude, grijze mannen toegang zouden hebben tot de leer, maar dat het verspreidt zou raken. Iemand als Madonna heeft bijgedragen aan de bekendheid, maar de kabbala past ook in de huidige tijdgeest. Het is een wetenschappelijke benadering van het Oude Testament die de oplossing zou kunnen zijn voor alle conflicten die rondom het christendom, het jodendom en de islam spelen. Het is de gemeenschappelijke noemer waar we elkaar in zouden kunnen vinden.'
Wat mij voornamelijk aansprak was de wetenschappelijke benadering. De kabbala verbindt wetenschap en religie, aangezien het de handvatten voor een wiskundige formule levert. Daarmee zijn schijnbaar oppervlakkige, mythologische verhalen - bijvoorbeeld dat van Adam en Eva - op wetenschappelijke wijze benaderbaar. Alleen op die manier zijn de diepere betekenissen achter dergelijke verhalen te ontrafelen; als een ui die laag voor laag afgepeld wordt.
De kabbala is interessant en inspirerend, maar in feite niet meer dan een handleiding of reisgids voor de dagelijkse praktijk. Zolang we daarbij leren van onze ervaringen, bestaan er geen foute keuzes. Dat besef werkt bevrijdend, want het maakt de vraag 'waarom ik?' totaal overbodig. In het goddelijke plan is alles wat gebeurt exact op z'n plaats. Uiteraard blijf je mens en voel je soms pijn en verdriet. Maar de kabbala zegt: blijf er niet in hangen. Laat het los en neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Leef je droom, de kosmos waakt over je! Als je je dat beseft merk je dat overal lessen en geschenken voor het oprapen liggen. Ik ontdek dagelijks nog dingen die ik van de daken zou willen schreeuwen. Dat kan ik gelukkig allemaal in toekomstige boeken kwijt."
"God is voor mij de scheppende intelligente kracht die al het leven creëert, zichzelf ieder moment opnieuw uitvindt, en overal ín aanwezig is. Alles wat ons omringt is compleet en alles is één; in dat opzicht is er geen onderscheid tussen de kabbala, een mens of een druif. In elke cel, in elk atoom leeft God. De scheppende kracht is net zo concreet als de zwaartekracht. Je ziet de kracht zelf niet, maar wel het effect ervan. Wat dat dan precies is? In mijn boek staat het verhaal van iemand die een rabbi vraagt om hem de wijsheid van de Thora te openbaren in de tijd dat hij op één been kan staan. 'Heb je naaste lief als jezelf. De rest is commentaar', antwoordt de rabbi.
1570. Tsfat. Een kleine stad op een heuvel in Palestina.
Chaim Vital is de jongste leerling die de grote kabbalistische meester ooit heeft aangenomen. Chaim heeft grote dromen. Hij wil de kabbala, tot dan een mystieke aangelegenheid voor ingewijden, toegankelijk maken voor de mensheid.
Maar dan stuurt zijn meester hem weg. Recht in de armen van een absolute beginneling. "Ga daar maar je heil zoeken."
Chaim is verbijsterd. Maar de onbekende leraar is wijzer dan Chaim maar durfde te vermoeden. Hij wordt zijn leerling. Hij zal zijn inzichten voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid op papier zetten.
Tot hij verliefd wordt op de bloedmooie dochter van zijn nieuwe meester.
Maar de leraar wil dat ze iemand anders huwt..
Welke droom moet Chaim volgen; zijn hart of zijn ambitie?
Hij was op zoek naar God.
Hij deed een verbijsterende ontdekking.
Hij was God.
De Kabbalist is verschenen bij De Arbeiderspers.