Terug naar overzicht

Kijk op Bodegraven

Kijk op Bodegraven
Marlien van Leeuwen

27/05/2013 - Geert Kimpen: "Ik wil een optimistisch verhaal vertellen in deze sombere tijden"

Geert Kimpens nieuwe roman ‘De Prins van Filletino' is de eerste Nederlandstalige roman met de economische crisis als onderwerp.

"Ik wilde dat grote verhaal, dat niemand meer begrijpt en dat iedere avond in de journaals over ons heen dondert, in het klein vertellen. De inspiratie vond ik toen ik op het nieuws plots een verrassend item zag over een klein bergdorpje in Italië waar de inwoners het heft in eigen handen namen. Ze hadden genoeg van de ellende van de Europese eenwording en de maatregelen die hen troffen. Ze moesten fuseren met een nabijgelegen dorp. ‘Fuseren met het dorp van de rivaliserende voetbalclub, dat nooit', zeiden ze. De maat was vol. Geïnspireerd door hun burgemeester verklaarden ze hun dorp onafhankelijk, de burgemeester riep zichzelf tot prins uit, en ze begonnen hun eigen munt. Ze maakten met elkaar een vuist waardoor hun moedeloosheid in kracht veranderde."

In ‘De Prins van Filettino' vertelt Geert Kimpen de strijd van de prins en de inwoners van het dorp om hun eigen koers te varen.

"Ik vond het een geweldig idee," vertelt Geert Kimpen enthousiast. "Met 500 miljoen Europeanen laten we gelaten de economische rampspoed over ons heen komen. Al voelen we aan ons water dat het niet klopt dat we miljarden moeten bijdragen aan het overeind houden van banken en landen die dreigen in te storten, toch doen we niets. Zelfs wanneer in Cyprus mensen van hun spaargeld beroofd worden, komen we niet in actie. Het lijkt allemaal een ver van mijn bed show, die economische crisis en de verregaande beslissingen die genomen worden. Terwijl het gevolg van die maatregelen tot hier in Bodegraven voelbaar zijn.  Kijk naar hoe moeilijk de middenstand het heeft. ‘Onze' boekhandel Karssen die de deuren sloot, om nog maar te zwijgen van de stille armoede achter zovele deuren, waar we niet over praten. Waarom laten we dat allemaal gebeuren? Dat is waarom ik zo geraakt werd door dat bergdorpje. Hun situatie was misschien nog uitzichtlozer, maar zij hebben bewezen dat we het heft in eigen handen kunnen nemen. In mijn roman, laat ik de oplossingen zien, waar ze zelf aan kunnen bijdragen. Wat we zelf kunnen doen om aan deze vicieuze cirkel van ellende te ontsnappen. Ik wil moed geven, inspireren, en niet bij de pakken blijven zitten."

Niet voor niets draagt Geert Kimpen zijn roman op aan zijn dochter Zonneke en haar hele generatie ‘omdat wij niet het recht hebben hun hele toekomst nu al te verhypothekeren met een ondraaglijke schuld'.

Schrijver Geert Kimpen verdiepte zich voor deze spannende roman in de financiële wereld en komt tot de conclusie dat onze kapitalistische wereld gebaseerd is op een zeepbel.  "Hoeveel mensen weten dat de euro gebaseerd is op niets? Hij heeft geen enkele tegenwaarde. Als we morgen besluiten ons geld van de bank te halen, stort de boel in, omdat ons geld gewoonweg niet bestaat. Het is een fictieve, digitale werkelijkheid."

Hij besloot, samen met vrouw en dochter, af te reizen naar dit klein bergdorpje in Italië.

"Het was geweldig om daar de moed en de hoop te zien. Mensen die weer geloof hadden in de toekomst. De hele wereldpers was neergestreken in Filettino. Christine, Zonneke en ik werden gebombardeerd tot buitenlandse waarnemers bij de parlementsverkiezingen, en moesten in het bovenzaal van het café mee de stembiljetten tellen."

Geert ontmoette onlangs de prins voor een tweede keer in het Europees Parlement in Brussel. De prins, Luca Sellari, was daar om erkenning te vragen van de andere landstaten voor zijn Prinsdom.

"We kunnen het inmiddels goed met elkaar vinden en hebben bijna dagelijks even contact via de chat. Hij is zo trots dat er een boek over hem verschijnt, dat hij mijn cover als verkiezingsposter heeft gebruikt."

De Prins van Filettino is een boeiend leesbaar verhaal dat je in één ruk uit leest over mensen die de handen in elkaar slaan en uit gaan van hun eigen kracht.  ,,Ik wilde een boek over dit onderwerp schrijven dat iedereen kan begrijpen. Sterker nog, wat iedereen zou moeten weten. Wat ik hoop? Dat mijn lezers vooral veel plezier beleven aan hoe ik het wel en wee van de inwoners van Filettino heb verwoord. Ze zullen, en passant, ook verbijsterd zijn over hoe onze financiële wereld in elkaar steekt. Ik ben diep in het onderwerp gedoken, en heb me laten bijstaan in mijn research door prominente bankiers en economen. De schellen vielen af en toe van mijn ogen. Op een smeuïge manier heb ik in het boek gedeeld wat er zich in de coulissen van deze crisis afspeelt. Het boek is vanaf 28 mei te koop, in Bodegraven onder meer bij Primera."

Geert Kimpen houdt 12 juni een lezing in het Evertshuis. De titel is ‘Nooit meer geldzorgen'. In deze lezing zal hij onorthodoxe oplossingen presenteren om met zijn allen uit deze crisis te komen, geïnspireerd door de actie in Filettino. Voor de lezers van zijn boek en de bezoekers van zijn lezing zal geld in een ander daglicht komen te staan.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera, Raadhuisplein. Of via raadhuisplein@primeranet.nl. Telefonisch kan ook: 0172-618091.

Door: Margon van den Berg.

TOP

 

27/06/2011 - Geert Kimpen in het Eversthuis; een begaafd schrijver én spreker.

Donderdagavond 16 juni 2011 gaf de Bodegraafse auteur Geert Kimpen een lezing in het Eversthuis over het Mysterie van de Liefde. Voor zijn nieuwste roman Rachel, of het mysterie van de liefde heeft de schrijver intensief onderzoek gedaan naar dit wellicht grootste mysterie van de mensheid; de liefde. Kennelijk is de behoefte aan het ontrafelen ervan groot. Na ruim twee weken stond Geert's roman fier op nummer 1 van de Libris Top 10.

"Ik ben vereerd," zo begon Geert zijn fascinerende lezing, "om in mijn eigen dorp deze lezing te geven. Alhoewel het makkelijker is ergens ver weg openhartig te vertellen over de liefde. Tijdens eerdere lezingen kwam ik erachter dat er een top vier is van dat wat mensen zich wensen. Met op nummer één; de partner van hun leven ontmoeten. Waarom valt de één altijd op de verkeerde en lijkt ander moeiteloos zijn levenspartner, zijn zielsverwant te vinden? Ik heb gezocht naar diepere inzichten en deze verwerkt in mijn nieuwste roman die zich afspeelt in het Praag van de zestiende eeuw.

Flirt met het leven.

Er zijn zes wetmatigheden voor een levenslang bevredigind liefdesleven. Paden die je af moet lopen (met al hun heuvels en dalen) om daar te komen. Het pad van Artha. Als je je zielsverwant wilt ontmoeten, zal je eerst jezelf moeten ontmoeten. Jezelf accepteren in je diepste wezen. Het pad van Kama. Verlangen is de brandstof van liefde. Alles is ontstaan uit verlangen. De wet van het afscheid nemen als je elkaar niet meer kunt inspireren, elkaar klein houdt. Neem afscheid in vrede. Iedere relatie heeft zin gehad, kijk daarom nooit met verbittering terug. Vergeven doe je in de eerste plaats voor jezelf. Hiermee krijg je ruimte om verder te gaan op het pad van Kama. Flirt met het leven zelf alvorens je (opnieuw) te binden. Flirten is het leven omhelzen.

Vier de Verschillen.

Vol passie vertellend weet Geert zijn publiek ademloos te boeien. Laat ze meedenken en af en toe hun wensen hardopuitspreken. Een hilarische lezing doorspekt met humor en zelfspot. Openhartig vertelt Geert over misschien wel de zwarste periode in zijn leven waar hij erachter kwam dat de mens zelf de regisseur van zijn leven is. "In wezen zijn we allemaal met elkaar verbonden. Niemand stapt in je leven zonder dieper liggende bedoeling. Er juist op momenten dat je het idee hebt je leven volledig op de rit te hebben. Komt je zielsverwant je leven binnen wandelen. Alsof je elkaar al jaren kent, herkenning in gesprekken die nooit lijken te eindigen. De wet van samenleven. Verbreek de angst om je te binden. Moed betekent niet meer dat je nooit meer bang bent maar dat je ondanks je angst je hart volgt. Wees blij dat de ander anders is. Vier de verschillen."

De Ware.

Voor Geert aan de zesde en laatste wet toekomt, geeft hij zijn toehoorders allerlei tips en trics voor het moment waarop de ware zich aanbiedt. Dit tot groot vermaak van de zaal. De zesde en laatste wet is de wet van Dharma, alles behoeft verdieping in het leven, ook liefde en seksualiteit. Tijdens de pauze en tot ver na de voorstelling signeert Geert Kimpen boeken in de foyer. Waar de bezoekers onder het genot van een drankje en een hapje napraten.

TOP

 

17/05/2011 - Zo spannend dat je Rachel bij tijd en wijle zou willen toeschreeuwen

 

110516 De nieuwe roman van Geert Kimpen

Vanaf 19 mei prijkt de nieuwe roman van de Bodegraafse auteur Geert Kimpen in de boeken winkels. Kijk op Bodegraven zocht hem op om te horen hoe de roman Rachel, of het mysterie van de liefde uit zijn fantasie ontsproten was.

Met een licht accent wat zijn Belgische afkomst laat horen worden we welkom geheten. Aan de keukentafel vertelt Geert; ‘Ik heb veel tantrische Indische sprookjes over de liefde gelezen. ( tantra: oude cultuur die erotiek als heilig zag. Het was immers de bron van de schepping; datgene waar het leven uit voortkwam) Ergens miste ik iets in die vertellingen. Tot ik een Amerikaans boek las waar de liefde in samenhang met de kabbala (bepaalde Joodse leer) werd gebracht. In dit boek las ik over het naïeve Joodse meisje Rachel die de grenzen opzocht in haar overtuigingen over geloof, liefde en leven. Ik combineerde het met de legendes over rabbi Loew die in de 16de eeuw in Praag leefde. Legendes komen tot stand door waargebeurde verhalen die mensen generaties lang aan elkaar doorvertellen. Waar stopt waarheid en begint fantasie? Wat een feit is, is dat er in Praag nog veel van rabbi Loew terug is te vinden. Zijn woonhuis, de synagoge en beelden. Alles wat in mijn boek voorkomt is terug te vinden in het huidige Praag.'

   Rachel de hoofdpersoon van het boek is een naïef zeventienjarig Joods meisje. Beschermd opgevoed door haar vader, die de liefde van zijn leven verloor toen zij hun dochter Rachel het leven schonk. De Joodse gemeenschap in Praag waar ze opgroeide was een kleine wereld op zich. Op het moment dat Rachel haar vleugels uitslaat houdt de schrijver je in zijn greep. Het slechte in de Katholieke priester Thaddeus sijpelt tussen de regels door, als lezer heb je een helikopterview en bij tijd en wijle zou je Rachel wel toe willen schreeuwen. Maar zij is niet de enige die de priester in zijn macht heeft. Duidelijk laat de schrijver de schrijnende macht die priesters in die tijd hadden zien.

   De vader van Rachel, zijn eenzaamheid, zijn armoede, zijn over bescherming richting zijn dochter die hij zo graag klein wil houden als pseudocompensatie voor het verlies van zijn vrouw. Geert; ‘Ik vond het mooi om iemand te portretteren die het economisch moeilijk heeft. Wellicht is het herkenbaar voor velen in deze economische tijden.

   Uiteindelijk vind Rachel haar zielsverwant. Hij vult haar aan zoals Perle, de vrouw van rabbi Loew haar eens vertelde. Zielsverwanten zijn zij die de ontbrekende stukken bij elkaar aanvullen zodat je samen tot één groter geheel komt.

   ‘Ik ben twee en een half jaar bezig geweest om het boek te schrijven. Voor de research hebben we veel gereisd. En vaak ging Zonneke, onze acht jarig dochter mee. Ze is onze geheime spion. Ze brengt ons in haar kinderlijke onschuld daar waar volwassenen niet altijd mogen komen. Zonneke is ook mee geweest op onze zoektochten in musea. Om het voor haar leuk te maken gaven we haar de opdracht alle mooie vrouwen jurken te tellen. Voor elke honderd zou ze een cadeautje krijgen. Het heeft haar er drie opgeleverd!

   ‘Ik vind het bloedspannend nu het uitkomt. Je legt er een groot deel van jezelf in. Daarnaast moet ik een verwachting van mijn lezerspubliek inlossen. Toen mijn eerste boek uitkwam had niemand verwachtingen. Nu hebben mijn lezers dat wel en daar hecht ik veel belang aan. Vanaf 19 mei is het boek overal verkrijgbaar en vangt voor mij een periode van lezingen aan. Schrijven is een stil en rustig beroep, soms zelfs eenzaam. Oorspronkelijk kom ik uit het theater dus deze manier van naar buiten treden ligt mij ook. Het publiek wat naar mijn lezingen komt is altijd positief, ze komen tenslotte omdat ze je boek mooi vinden.

   De lezers van de eerste druk dingen mee naar een reis naar Praag waar Geert hen rond zal leiden. En heel misschien gaat Zonneke ook wel mee. Geert heeft het boek aan haar opgedragen. "Voor Zonneke en haar zielsverwant. Wie hij of zij ook is..." En Zonneke is een zonnetje wat maar wat trots met haar papa wil poseren. Haar mooiste jurk kiest ze er voor uit en met een heerlijke lach waar de grote mensentanden goed op te zien zijn kijkt ze vrolijk de camera in.

    Op donderdag 16 juni geeft Geert Kimpen een lezing in het Evertshuis. Liefhebbers kunnen zijn boeken daar ook kopen die hij graag zal signeren. Meer informatie over Geert Kimpen is te lezen op zijn website www.geertkimpen.com

TOP

 

Delen: