Terug naar overzicht

laboratoire-insanite

laboratoire-insanite
Foto: Eugenio Rucuenco

21/08/2008 - De Kabbalist Boekbespreking

Titel: De kabbalist
Ondertitel: Het levensechte verhaal van Chaim Vital, de man die de geheimen van de Bijbel onthulde.
Auteur: G. Kimpen
ISBN 9029563613


In 2006 verscheen De kabbalist van de hand van de Vlaamse schrijver Geert Kimpen. De uitgifte van deze 'realistische' roman viel min of meer gelijk met de hype rondom de mystieke Joodse leer. Met name Madonna heeft zich als vurig aanhanger en uithangbord van de kabbala geprofileerd en in haar kielzog waren al spoedig andere Hollywood-sterren te bewonderen met het wollen rode draadje om de pols, het bewijs van uiterlijk vertoon dat je 'believer' bent. Normaal ben ik niet zo'n romanliefhebber, maar deze mystieke roman ging erin als spreekwoordelijke koek. Dit is zo'n boek waar je bij het lezen van de eerste bladzijden wilt weten welk geheim er op de laatste wordt onthuld (verpest het boek nou niet door deze meteen te lezen). Deze mystieke roman is gebaseerd op het levensverhaal van Chaim Vital, die dan ook de hoofdpersoon is. Als rode draad (daar istie weer!) door het verhaal loopt de keuze die hij moet maken tussen ultieme liefde of ultieme wijsheid. Hou je van romans van Paolo Coelho of heb je genoten van de Da Vinci Code (ook al zo'n fictieve roman doorspekt met non-fictieve elementen) dan gaat De kabbalist je zeker bevallen.

Wat is kabbala eigenlijk?

Kabbala betekent 'ontvangen'. Het is de mystieke, esoterische kant van het Jodendom en zoekt een dieper begrip van de Torah/Bijbel dan zijn letterlijke interpretatie. Volgens de kabbalisten zijn alle antwoorden op de grote vragen van het leven zoals "wie ben ik?", "waar kom ik vandaan?", "waarom ben ik hier?" in code te vinden in de Torah. Elke letter in de Bijbel heeft een geheime betekenis, die van generatie op generatie werd doorgegeven. In 1572 schreef Vital deze kennis voor het eerst op in 'Jip- en Janneketaal'. Tot die tijd was de studie voorbehouden aan getrouwde rabbijnen van boven de veertig.

Wil je meer weten over kabbala dan is de site www.dekabbalist.nl een goede startpagina. Hier vind je meteen ook meer informatie over andere werken van Kimpen. Zo verschijnt er in september 2008 een nieuwe mystieke roman uit zijn pen: De Geheime Newton. Ben benieuwd!
GEPLAATST DOOR MARCO SOETERS OP DONDERDAG, AUGUSTUS 21, 2008 0 REACTIES
LABELS: RECENSIE
www.laboratoire-insanite.blogspot.com

laboratoire-insanite.blogspot.com

TOP

 

Delen: