Terug naar overzicht

Libelle Balance

Libelle Balance

10/08/2009 - Zó worden dromen werkelijkheid

Tekst: Geert Kimpen

Zó worden dromen werkelijkheid: het 10-stappen-plan van Geert Kimpen.

Geert Kimpen LibelleTijdens de research voor zijn debuutroman De Kabbalist, ontdekte Geert Kimpen 10 vergeten wetten uit de kabbala die exact omschrijven hoe een mens zijn wensen tot vervulling kan brengen. Hij paste ze toe op zijn eigen droom om  schrijver te worden. Zijn roman De Kabbalist wordt inmiddels in 23  landen uitgegeven en is alleen al in Nederland 17 keer herdrukt. Zo werd hij het levende bewijs dat de wetten werken.
Nu heeft hij een boek geschreven, "Stap voor Stap", waarin hij deze 10 eeuwenoude inzichten deelt en op een begrijpelijke, vlotte manier verklaart, voorzien van vele praktische oefeningen.
Maak kennis met 10 mystieke levenswetten die ook jouw wens eindelijk tot werkelijkheid kunnen brengen...

1. De wet van het Heimelijk Verlangen.

Alle wensen ontstaan uit een heimelijk verlangen. Er knaagt iets aan ons. Maar we hebben nog niet de exacte woorden om onze droom te benoemen. En we hebben beslist nog geen idee hoe we het moeten aanpakken, hoe we onze vage droom tot werkelijkheid kunnen maken. Maar de reis is begonnen. Er is een droom in ons ontwaakt, die ons wakker schudt.  Het eerste dat we nu moeten doen, is onze wens helder krijgen.
We gaan nu op zoek naar JOUW wens. Die ene, grote wens die je misschien jaren geleden begraven hebt. Die wens die je hebt afgedaan als 'kinderlijke onzin'. Die wens waarvoor je zoveel excuses hebt om er maar niet mee aan de slag te gaan. Omdat je een hypotheek hebt, of omdat je partner je niet steunt, of omdat je kinderen te klein zijn, of omdat je te oud bent... Al die redenen die wij aanvoeren om onze dromen niet na te jagen. Die wens gaan we nu opnieuw wakker kussen. Alle excuses schuiven we aan de kant, we hoeven nu alleen nog maar te dromen. Die ene mooie wens, die jouw leven compleet maakt. Die wens waarom jij hier bent. Eén grote, concrete wens die je zo helder mogelijk formuleert.

Wat is jouw wens?

Gefeliciteerd! Je hebt nu je droom woorden gegeven. Woorden hebben scheppingskracht. Er staat geschreven: 'In den beginne was het Woord.' Het proces van creatie is nu begonnen.
Spreek je wens hardop uit. Eerst voor jezelf. Dan tegen je dierbaren. Dan tegen iedereen die je ontmoet. Woorden hebben scheppingskracht! In zijn essentie is je wens nu al gerealiseerd...

2. De wet van de Innerlijke Wijsheid.

Je hebt je wens in woorden gevangen. En nu is je wens levend, bezield. Voortdurend zul je tekenen krijgen, knipogen van "God" of "de kosmos" om jou te helpen je dichter bij je doel te brengen. Het kan iets zijn wat iemand zegt, een stukje in de krant, een regel uit een lied, een onverwacht telefoontje... Stel je vanaf nu open voor die tekenen. Doe ze niet af als 'onzin'. Volg ze!
Laat je leiden door je intuïtie en innerlijke wijsheid. Durf onbekende wegen te begaan. Het zijn cadeautjes van de kosmos om jou te helpen.

Welke tekenen krijg jij? En...wat doe je ermee?

3. De wet van het Inzicht.

Nu zullen we van ons luchtkasteel, een kasteel moeten maken. En elk kasteel werd eerst uitgetekend op een plan. Welke informatie heb je nodig? Welke boeken zijn goed om te lezen? Welke cursussen kun je volgen? Welke acties moet je ondernemen? Welk budget heb je nodig voor je wens? Al deze vragen beantwoord je nu in een plan van aanpak. Je noteert je doelstellingen en verbindt ze aan een deadline. Elke droom is een doelstelling met een deadline. Dromen vervliegen als ze niet concreet worden gemaakt. Een goede stelregel is dat je binnen de 72 uur je eerste actie van je lijst tot uitvoering brengt. Wanneer je niet binnen de 72 uur aan de slag gaat, zal je wens, zoals zovele andere wensen in je verleden, in de mist van vergeetachtigheid verdwijnen.

Maak nu een concreet plan.

Stap voor stap

4. De wet van het Geven en Ontvangen.

Durf te vragen. Durf iedereen die je van dienst kan zijn om hulp te vragen. Informeer of mensen misschien iemand kennen die je verder kan helpen. Vraag advies. Wees niet zo trots om te denken dat je alles wel zelf zult doen en leren. Nu hebben we de anderen nodig en moeten we hen aan de mouw durven te trekken. We moeten onszelf toestaan te ontvangen.
Maar onthoudt dat geven en ontvangen synoniemen zijn! Geef wat je zelf wenst te ontvangen. Wil je succes, geef succes. Wil je liefde, geen liefde. Wil je geld, geef geld. Durf te geven... en te ontvangen. 

Durf te geven en te ontvangen!

5. De wet van de Kracht.

Zet je kracht in om af te rekenen met al die verslavingen die je tegenhouden om je droom te verwezenlijken. Als je elke dag drie, vier, misschien wel vijf uur voor de televisie of de computer hangt heb je op het eind van de week 35 uren voor het beeldscherm verloren, is je ziel leeggelopen, en heb je enorm veel kostbare tijd verloren die je in je droom had kunnen investeren. En als er iets niét je levensmissie is, is het toch wel uitgezakt voor een beeldscherm hangen, niet soms? Ga eens na hoeveel tijd je op een dag kwijt bent, met het versturen van onzinnige berichtjes op de digitale snelweg. Hoeveel uur per dag je met je mobiele telefoon in de weer bent. Snijd al die verslavingen nu vlijmscherp je leven uit! Optimaliseer je kracht, die je nodig hebt om je droom te verwezenlijken.

Welke slechte gewoonten ketenen jou?

Hoe ga je jouw kracht aanwenden om er nu voor eens en voor altijd mee af te rekenen?

6. De wet van de Schoonheid.

Wet van de schoonheidOntdek de schoonheid in jezelf. Het is geen cliché dat schoonheid van binnenuit komt. Wanneer we onszelf lelijk vinden, ons camoufleren in onopvallende kleding, en rond lopen alsof we er eigenlijk niet zijn, zullen we precies dat krijgen wat we uitstralen. Mensen zullen ons niet zo aantrekkelijk vinden, ze zullen ons over het hoofd zien, ze zullen niet zo snel aan ons denken. Dat is de reden dat zelfbewuste mensen, die uitstralen dat ze van zichzelf houden, mensen en omstandigheden aantrekken die hen helpen. Daarom trekt de ene altijd geluk en meevallers aan, en de andere pech en afwijzing.
Ga elke dag zes minuten naakt voor de spiegel zitten.
Kijk naar die lichaamsdelen van jezelf die je lelijk vindt.
Maar kijk nu met liefde.
Kijk hoe ze bij jou horen. Jou karakter en uitstraling geven.
Ga daarvan houden.
Iedere dag opnieuw.
Tot je weer verliefd wordt op jezelf.
En ga je ook zo weer kleden.
Durf sexy te zijn.
Voel je sexy!
Kleed je sexy!
Geniet ervan om sexy te zijn!

7. De wet van het Leiderschap.

De grote leiders van deze wereld die iedereen bewondert - Nelson Mandela, de Dalai Lama, Moeder Teresa - zijn zo groots en inspirerend geworden dankzij hun lijden. Elke grote leider heeft geleden. Wanneer het leven hard voor ons is, wanneer alles tegenzit en we geconfronteerd worden met rampspoed en pech hebben we de neiging om te roepen: 'Waarom ik? Waarom moet mij dit overkomen?' Gek genoeg roepen we wanneer we cadeautjes krijgen van de kosmos nóóit 'waarom ik, waarom heb ik zoveel geluk?' Toch zijn het kanten van dezelfde medaille. Zowel de voorspoed als de tegenspoed komt op ons pad om ons dichter bij ons uiteindelijke doel te brengen. Zij overkomen ons bij wijze van levenslessen. Met lijden kunnen wij op twee manieren omgaan. We kunnen ons erdoor laten verlammen en ons wentelen in een slachtofferrol. Of we kunnen ervoor kiezen om moedig het lijden te accepteren, weer op te staan en proberen te ontdekken wat er valt te leren in de pijn. Welke les, misschien zelfs zegening, in dat lijden verscholen zit. Zo vergaren we werkelijke levenswijsheid. Zo worden we leiders, inspirators van de mensen om ons heen. Zo transformeren we ons lijden tot een gift voor de wereld.

Welk lijden draag jij met je mee?

Wat wil dit lijden jou vertellen?

Hoe zou je jouw lijden kunnen transformeren tot een geschenk voor de wereld?

8. De wet van het Succes.

'First you fake it, then you make it,' zeggen de Amerikanen. Gedraag je vanaf nu alsof je wens al vervuld is. Alsof die grote droom eindelijk werkelijkheid is geworden. Doe alles wat bij deze nieuwe rol hoort. Overtuig je zelf ervan dat het al gelukt is, zo overtuig je de rest van de wereld.

9. De wet van het Fundament.

De belangrijkste reden dat het je tot nu toe niet is gelukt - ondanks al je inspanningen, je bloed, zweet en tranen - is je angst voor succes. Vlak voor de eindstreep wordt elke winnaar geconfronteerd met zijn grote angst om te winnen. Angst dat het je zal lukken. Vaak zetten we een onbewust proces in gang om onszelf te doen mislukken. We saboteren onze eigen droom. We zorgen dat we struikelen net voor we de finish halen. Want we zijn doodsbang voor succes. Nu het binnen handbereik ligt, overzien we pas de werkelijke consequenties wanneer het ons gaat lukken. Ons leven zal veranderen. Wij zelf zullen veranderen. De mensen om ons heen zullen veranderen. We zullen mensen verliezen die ons niet meer herkennen, die misschien jaloers zijn of zeggen: 'Ik weet niet wat er met jou gebeurd is, maar je bent niet meer wie je vroeger was.' Dat klopt ook. Als het ons lukt, als we onze droom waarmaken, dan zijn we iemand anders geworden. Dan hebben we een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Dan wachten er nieuwe taken op ons, nieuwe verantwoordelijkheden. Dan moeten we ons succes kunnen dragen. Niét vanuit ons ego, door onszelf op de borst te kloppen, maar vanuit onze stevige wortels. Vanuit een gefundeerd zelfvertrouwen dat we op een goede manier met dit succes om kunnen gaan. Daarom wacht ons nog één hele belangrijke opdracht. We zullen de vloek van de angst voor succes moeten breken.

Breek de vloek van je angst voor succes.

Libelle

10. De wet van het Koningschap.

Feliciteer jezelf, en weer. En opnieuw! Vier je succes! Sta stil bij deze mijlpaal! Markeer het met een groot feest op jouw geheel eigen wijze. En maak foto's. Foto's die je er altijd aan zullen herinneren dat jij de wetten van het leven kent. Dat jij weet hoe je wensen tot werkelijkheid kunt maken.

Korting!

Stap voor stap van wens naar werkelijkheid, het nieuwe boek van Geert Kimpen is net verschenen. 
Als Libelle Balance-lezer(es) krijgt u met deze bon in uw boekhandel een exclusieve korting van € 2,50-  op dit inspirerende boek. In plaats van € 12,50 betaalt u € 10!
Deze aanbieding geldt tot en met 10 september 2009.
Actienummer: 90164224
ISBN: 9789029571401

Lees interview met Geert Kimpen: pdf

TOP

 

10/05/2009 - Bewust leven Interview

Tekst: Margreet Botter
Foto's Petra van Vliet

Geert Kimpen was een gevierd theaterman, maar op het moment dat hij z'n dochtertje Zonneke in de handen hield, besloot hij schrijver te worden. Inmiddels is hij ook daarin een gevierd man, want zijn romandebuut De Kabbalist werd een bestseller en de opvolger De geheime Newton was eveneens een groot succes.

Hoe omschrijf je jezelf? Wie is Geert Kimpen?

"Ik denk een tamelijk gepassioneerde jongeman, die op dit moment ontzettend gezegend is door het leven, dat het me tamelijk duizelt. Ik heb een waanzinnige vrouw, ik heb een prachtige dochter, ik mag doen wat ik het allerliefste doe, namelijk schrijven. Dat alles had ik in mijn stoutste dromen niet kunnen dromen. Dus ik ben heel blij. Wat niet wil zeggen dat ik de ganse dag door het leven huppel. Maar als ik me zelf van een afstandje bekijk, dan ben ik zó gelukkig Ik ben zó dankbaar dat ik de stap van de theaterwereld naar het schrijven heb gezet, ondanks het feit dat ik daarvoor geld moest inleveren en een onzekere toekomst tegemoet ging."

Kun jij het moment waarop je besloot die stap te zetten van de theaterwereld naar de schrijverij beschrijven?

"Het was op op die kerstnacht dat mijn dochter Zonneke werd geboren, ik haar in mijn handen had en in haar ogen keek. Ik zag zo'n wijsheid dat ik dacht: ik zou niet weten wat ik dit kind moet leren in dit leven, want alles wat ze wil weten weet ze al. En toen wist ik: mijn enige functie in haar leven zal zijn dat ik ervoor zorg dat zij precies dát gaat doen waarvoor ze hier gekomen is. Ik moet de omstandigheden creëren, haar stimuleren en haar eraan te herinneren dat ze hier een missie heeft die ze moet gaan neerzetten. En toen dacht ik: maar help, dat doe ik zelf helemaal niet! De liefde voor theater was bij mij al een tijdje over. Ik voelde geen bevlogenheid meer. Als een acteur me vroeg van welke kant hij moest opkomen, dacht ik: wat interesseert het mij van welke kant je opkomt! Toen ik Zonneke zag, besefte ik dat ik het haar wel voor moest leven, zodat ze niet in haar puberteit tegen me zou zeggen: 'Maar papa, jij hebt toch ook nooit je droom geleefd?"

Libelle

En dus werd je schrijver van De Kabbalist... Waarom zo'n best wel heftig onderwerp als de kabbala?

"Toen ik had besloten schrijver te worden, kwam ik er al vrij snel achter dat het een soort van spirituele  zoektocht zou worden. Ik wilde wel eens weten waarin ik nu echt geloofde. Ik had al ontzettend veel geshopt in 'new-age-land' en hoewel ik er veel inspiratie en inzichten uithaalde, vond ik nooit iets waar ik alles over wilde weten. Ik werd dat geshop beu. En op een avond heb ik, heel Neal D Walsch-achtig (bekend van Een ongewoon gesprek met God -red.) een woedende brief aan God geschreven met daarin de vraag dat ik nu wel eens wilde weten of hij echt bestaat. En als dat zo is hoe ik dan een echte relatie, van vriend tot vriend, met hem kan aangaan. En ik wilde weten waarom we hier op aarde zijn, wat de regels van het leven zijn. En hoe we onze dingen kunnen neerzetten. Ik wilde het nu echt weten. De ochtend erna, kreeg ik een e-mail van een rabbi uit Amsterdam die me uitnodigde om kabbalalessen te nemen bij hem."

Een mail rechtstreeks aan jou gericht? Dat is toch bizar?

"Nou ja, je hebt twee mogelijkheden. Je kunt denken: ik heb niks met de kabbala, ik delete het bericht. Óf je zegt, misschien heeft het me iets te vertellen. Ik dacht dat laatste. Ik vond dat ik toch op z'n minst moest kíjken en ben er naartoe gegaan. Alle tekens waren slecht. Ik liep drie kwartier door een buurt in Amsterdam, maar kon de locatie waar de les gegeven werd niet vinden. Meestal denk ik dan: het zal; wel niet goed zijn. Maar uiteindelijk vond ik de een buurtlokaal waar de les werd gegeven. Niemand zei iets tegen me. Voor de klas, met aan de ene kant mannen en de andere kant vrouwen, stond zo'n echte traditionele rabbi. Hij stak een verhaal af waar ik niets van begreep. Ik dacht: wat dóe ik hier. Toch bleef ik komen. Na een aantal weken was er een les waar ineens het kwartje viel.
De kabbala bleek een taal te zijn die ik snap. Het mooie was ook dat het aan mijn ratio appelleerde. Ik heb geen talent voor geloof. Ik kan alleen iets geloven als ik het snap of als het voor me werkt. In die zin is kabbala ook geen geloof, maar een wetenschappelijke filosofie, waarbij het uitgangspunt is: geloof vooral niets wat jezelf niet eerst onderzocht hebt. Dat was voor mij heel bevrijdend. En tot nog toe heb ik, met alle ontdekkingen die ik binnen de kabbala doe, het gevoel: natúúrlijk zit het zo in elkaar. Alle kennis en wetten van de kabbala staan zoals de wet van de zwaartekracht staat."  Het zijn gewoon de logische wetten van het leven. "

Die kabbalaleraar, die voor jou heel veel betekende omdat hij je de wereld deed begrijpen, was ook degene die er met je eerste roman vandoor wilde gaan. Hij wilde het onder zijn eigen naam uitbrengen. Door zo'n voorval verlies je toch het geloof in de mensheid?

"Op dat moment absoluut ja, ik heb letterlijk moordneigingen gehad. Toen ik het boek kreeg dat hij van mijn boek gemaakt had, vroeg ik hem: 'Hoe haal je het in je hoofd? Wat is dit?' Hij deed er heel laconiek over en zei: 'Het is gewoon mijn boek. Het is mijn inspiratie, mijn geest die het via jouw hand heeft geschreven. Jij bent niet meer dan degene die het op papier heeft gezet, maar het is mijn spirituele eigendom."

Ik kan me voorstellen dat als jouw leraar, die je op een voetstuk hebt staan, je zoiets zegt, dat je dan aan jezelf gaat twijfelen.

"Dat deed ik ook. Hij is iemand die ik heel veel bewonderde en nog steeds bewonder. Iemand die me heel veel inspiratie heeft gegeven om mijn boek te gaan schrijven. Hij gaf me vleugels en deed me beseffen dat er inderdaad misschien een schrijver in me zat! En ik ging twijfelen. Want hij heeft natuurlijk tot op zekere hoogte gelijk. Híj gaf me die inspiratie. Hij gaf me de juiste informatie. Hij gaf me vleugels. Hij maakte me tot schrijver. Maar het was míjn boek!
Uiteindelijk heb ik geleerd, dat dat stelen zijn ultieme les was. Want daardoor moest ik écht gaan staan en er onvoorwaardelijk voor zorgen dat het mijn boek werd. voor wat ik wilde en m'n boek afmaken. Want wat hij had laten drukken, was een manuscript dat nog vol fouten stond, een document waarvoor ik me schaamde en waarvan ik dacht: dit mag niet zo in de boekwinkel terecht komen. Door me die schop te geven, zorgde hij ervoor dat ik echt voor mijn boek moest gaan. En ik ben die leraar ontzettend dankbaar.
Een goede leraar trapt je eruit. Hij schopt de fundamenten onder je vandaan. En als je die les pakt, dan is dat zó levensveranderend! Een goeie leraar móet dat doen." Een leraar moet je in je eigen kracht zetten, want een leraar die zijn leerlingen aan zich blijft binden, dient zijn ego in plaats van zijn leerlingen. Het is zoals een ouderrelatie. Goede ouders maken hun kind zelfstandig zodat het zelf de wereld in kan."

Maar deed hij het bewust?

"Dat is het enige jammere. Dat weet ik niet. Ik heb contact met hem gezocht, maar niets meer van hem gehoord. Hij wil geen contact meer. Ik hoop ooit dat we er nog eens over kunnen praten."

Heb je een leraar nodig om de kabbala te kunnen begrijpen?

"Er zijn veel boeken over en je kunt het zelf bestuderen, maar een leraar is zo krachtig. Als je echt levensveranderende inzichten wilt, is een leraar het beste. Verandering is nooit een zacht proces. Het is een oerkracht. Om mensen echt inzichten te geven, anders in het leven te laten staan, daar heb je regelmatig een schop voor nodig."

Libelle

Jij bent met je boeken voor heel veel mensen ook een leraar.

"Ja, maar dat probeer ik eigenlijk niet te zijn, omdat ik dat heel eng vind. Ik heb bij mijn ontdekkingen de verwondering van een kind voor een opgedoken parel die hij aan de wereld wil laten zien. Ik probeer te vermijden om te bekeren. Voor mij zijn de dingen die ik ontdek vaak zulke eye-openers, dat ik ze wil delen met mensen. Ikzelf ben katholiek opgevoed en had met heel veel dingen uit de bijbel iets van 'wat moet ik ermee'. Ik snapte soms niet hoe het kon dat dat boek al duizenden jaren mensen inspireert. Tótdat ik met de kabbala in aanraking kwam en er, doordat ik met andere ogen keek, zóveel duidelijk werd. Ik had iets van: wauw het is wél prachtig, geniaal zelfs. Dat probeer ik te verwerken in mij boeken. Maar wel op een manier dat je m'n boek ook gewoon als een spannende roman romannetje kunt lezen. Als je er diezelfde verwondering bij voelt als ik, dan is dat natuurlijk fijn. Maar het hóeft niet. Vaak vertellen lezers me dat ze mijn boeken twee keer lezen, één keer snel omwille van het spannende verhaal, en de tweede keer om na te denken en stil te staan bij de levenslessen. "

Wat vind je er eng aan om een leraar gevonden te worden?

"Euhm... Nou, laat ik als voorbeeld de boeken van Neale D Walsch nemen. Zijn eerste boek Een ongewoon gesprek met God vond ik werkelijk mind-blowing. Een totaal nieuwe visie op god en de werkelijkheid. Dat vond ik fantastisch. Het boek was heel open en kwetsbaar en vol van verwondering over de ontdekking die Walsch had gedaan. Ondertussen heeft hij denk ik wel veertig boeken geschreven. En na een tijdje is hij zelf god geworden in die boeken. En ik snap wel dat we allemaal een stukje god zijn, maar Walsch lijkt wel in een soort van manie terecht  te zijn gekomen. Hij lijkt met zijn baard niet alleen op god, maar hij gedraagt zich ook meer en meer als god Hij heeft een baard en doet alsof hij god is, terwijl hij daarmee nu juist álles is en doet waartegen hij zich afzette als beeld van God de vader. Als ik dat zie denk ik: help, ik hoop dat iedereen me in mijn omgeving heel hard aan mijn baard jas trekt als ik dat soort neigingen zou krijgen."

Je schreef onlangs het spirituele werkboek  Hoe maak ik goud van mijn leven? Daarin geef je, aan de hand van de zeven alchemistische stappen, een soort stappenplan over hoe je goud kunt maken van je leven. Oftewel hoe je je dromen waar kunt maken. Wat is jouw goud? 

je je dromen waar kunt maken. Wat is jouw goud? 
"Mijn boeken zijn goud voor me. Dat is waarvan ik droomde toen ik een klein jongetje was. Ik groeide op in de boekhandel van m'n ouders vader in een wijk in Antwerpen waar veel kunstenaars en schrijvers woonden. Schrijvers waren voor mij iets bovennatuurlijks, iets goddelijks, iets wat ik onmogelijk ooit zelf zou kunnen worden. Het feit dat ik het heb gedurfd, heb geprobeerd schrijver te worden en dat het ook nog redelijk lukte, dat is mijn eerste goud."

Libelle

En ben je er dan van overtuigd dat je op díe plek, met die ouders vader als boekhandelaar, bent geboren omdat schrijver worden blijkbaar jóuw missie was in het leven?

"Dat geloof ik wel. Ik geloof dat je als ziel kiest waar je geboren wilt worden. Maar het schrijversschap is voor mij ook maar tijdelijk een middel om mijn werkelijke levensmissie te volgen. Ik heb een enorm fascinatie om het leven te snappen. Om de mysteriën van het leven te begrijpen. Door m'n schrijversschap kan ik de discipline opbrengen om met die levensmissie bezig te zijn en alles te onderzoeken en te begrijpen. Het schrijven is dus een middel, niet het uiteindelijke doel."

Ik vind het zo mooi dat je zo duidelijk je missie voor ogen hebt, maar ook zó pijnlijk, omdat er zóveel mensen zijn die hunkeren naar zo'n moment waarop je beseft: ja, dát moet ik gaan doen!

"Inderdaad, ik kom veel mensen tegen die zeggen geen weet te hebben wat hun levensmissie is, die geen idee hebben van hun passie. Maar als je wat verder doorvraagt, blijkt er toch altijd iets te zijn, vaak ondergesneeuwd door angsten en onzekerheden. Als je de passie een ogenblik toelaat, dan zie je ogen die glinsteren en energie die stroomt. Ik ben er zó van overtuigd dat we allemaal een levensmissie hebben. En dat hoeft niet allemaal groots en meeslepend te zijn. Maar we zijn hier om onze steen te verleggen, om het verschil te maken. En ik denk ook dat we allemaal iets unieks hebben te bieden dat niemand anders heeft. In die zin heb ik een missiedrang met de lezingen die ik geef. Ik wil dat iedereen dansend de zaal verlaat en niet kan wachten om aan de slag te gaan met hun missie."

Maar blíjft dat gevoel?

"Tja, ik heb geen statistische feiten, maar ik krijg wel honderden mails en reacties van mensen. Vaak na lange tijd, want een missie die zet je niet van de een op de andere dag neer. Maar ik hoor de meest waanzinnige dingen die je kunt bedenken, totale switches van leven. Mensen die de baan van hun leven vonden, eindelijk op wereldreis vertrokken, hun zielsverwant vonden, een boek schreven of een CD maakten, of zelfs van een tradionele moslima die nu haar eigen ontbijt radioshow presenteert. Mensen die zó blij zijn dat ze het lef hebben gehad om te veranderen. En ik denk dat heel veel mensen nog niet begonnen zijn of nog twijfelen, maar ik heb wel de ambitie dat iedereen verandert als ie naar buiten gaat. Dat ie op z'n minst een opening heeft en denkt: oei, ik kan mijn missie wel ontkennen, maar ik kan niet zeggen dat ik het nooit gehoord hebt.
Ik denk dat de crisis in die zin fantastisch is. Het meest geweldige wat er in jaren is gebeurd."

Waarom?

"Omdat ieders bestaan aan het wankelen wordt gebracht. Je krijgt nu de kans om na te denken over de vraag of het leven dat je leidt het allemaal wel echt is. Is dit niet een moment om alle zekerheden waarin we geloofden op te geven, omdat er eigenlijk geen zekerheden zijn: bankrekeningen met virtueel geld, vaste banen die ineens niet zo vast blijken. Dat geeft zóveel mogelijkheden om tot de essentie te komen.
Alleen missen we op dit moment nog de trein, omdat we pleisters aan het plakken zijn en precies hetzelfde doen als wat we voorheen deden. De crisis is nog niet hard genoeg. We moeten werkelijk geschokt raken, want uit crisis komt altijd de grootste verandering. En het leven ís verandering.
Begrijp me goed: ik wil er niet luchtig over doen.  Want het is natuurlijk keihard om nu je baan te verliezen en in een huis te zitten dat je niet meer kunt betalen. Dat zijn traumatische ervaringen, maar tegelijkertijd zit er een kans in. Ik denk dat deze hele crisis uiteindelijk een kiem voor een gouden tijd kan zijn." Een tijd waarin we onze essentie vinden, waarin we doen wat we werkelijk moeten doen, en waarin we leren dat de wereld één geheel is, waarin we verantwoordelijk zijn voor elkaars welzijn en leren delen. Deze crisis leert dat de hele wereld met elkaar verbonden is; slechte hypotheekcontracten in Amerika, leiden tot banenverlies in Europa, leiden tot nog meer ellende in Afrika. We hebben nu de kans om het samen, met zijn allen op te lossen, en de welvaart eerlijk te herverdelen. Yes, we can! Ook daarin kunnen we van die oeroude kabbala leren; voor joden is er de verplichting wanneer je welgesteld bent aan je broeders te lenen, zonder rente, zodat zij zich ook een bestaan kunnen bevechten. Of de verplichting minstens 10 % van je inkomen aan goede doelen te schenken. Als de westerse wereld alleen al dat zou doen, zou geen kind nog honger hoeven te lijden, en niemand hier zou er een boterham minder voor hoeven te eten. Zo simpel kan een oplossing soms zijn als we bereid zijn de verantwoordelijkheid op te nemen voor de wereld."

Ik denk daarop, een beetje cynisch: da's makkelijk gezegd voor iemand die z'n schaapjes op het droge heeft, z'n missie heef gevonden.

"Maar dat klopt helemaal niet! Ik heb mijn schaapjes niet op het droge. Juist in tijden van crisis is het niet evident om een boek te kopen. Dan kies je eerder voor brood dan voor een boek! Maar het is wel gebaseerd op eigen ervaring. Als regisseur verdiende ik veel meer dan ik nu als schrijver verdien en in die twee jaar dat ik niets verdiende, omdat ik mijn droom van het schrijven aan het najagen was, was het echt crisis hier in huis."Tenminste; van erg zuinig leven, maar tegelijkertijd van grootse gelukzaligheid, omdat mijn vrouw en ik deden wat we het liefst deden; boeken schrijven."

Over Geert Kimpen

Geert Kimpen was jarenlang succesvol theatermaker. Toen zijn dochter Zonneke werd geboren gooide hij het roer echter radicaal om en werd hij schrijver. "Toen ik dat kleine kindje in mijn handen had, besefte ik ineens dat ik haar wilde voorleven hoe je je passie volgt.' Hij schreef al één  boek samen met zijn vrouw Christine Pannebakker )Het Liefdesdagboek, maar zijn eerste (solo)roman was De Kabbalist. Het werd een enorm succes. Dat in 23 landen uitkomt. Ook de opvolger De geheime Newton is inmiddels een bestseller. Beide boeken hebben een sterk spirituele lading en staan bol van de levenslessen. Momenteel werkt Kimpen aan een roman over het geheime leven van Jezus. Kimpen: 'Maar ik weet niet zeker of dat mijn volgende boek zal worden.' Daarnaast geeft hij verschillende lezingen. Kijk voor meer informatie op: www.geertkimpen.com.

TOP

 

Delen: