Terug naar overzicht

Nadelunch.com

Nadelunch.com
Marjanne

18/11/2013 - De kabbalist: een mystieke roman over liefde en wijsheid

Geert Kimpen - De kabbalist: een mystieke roman over liefde en wijsheid

Door Marjanne op 15 nov 2013 | Reageer

marjannekabbalistDe kabbalist is een combinatie van wereldgeschiedenis, mystiek en feiten. Een verhaal over de zoektocht naar wijsheid en liefde. De hoofdpersoon wijdt zijn leven aan het bestuderen van de kabbala en wil als uitverkoren leerling de ultieme wijsheid bereiken. Maar de liefde komt op zijn pad en Chaim komt voor levensveranderende keuzes te staan.

Het levensverhaal van Chaim Vital
Chaim Vital, een jonge Joodse man uit het Palestijnse Tsfat van 1570 is een leerling van de beroemde kabbala-leraar Cordovero en stelt zijn leven in het teken van het bestuderen van de kabbala (een religieus filosofisch joods systeem). Ondanks zijn leeftijd van 25 jaar oud voelt hij dat er een belangrijke taak voor hem is weggelegd. Zijn medestudenten, allemaal mannen van minimaal 40 jaar, begrijpen niet wat hun leraar in dit groentje ziet en zijn Chaim liever kwijt dan rijk. Vlak voordat hun leraar onverwacht overlijdt, arriveert de beruchte buitenlandse leraar Yitschak in de stad en krijgt Chaim de opdracht om bij hem in de leer te gaan. Aanvankelijk wil hij niets met de leraar te maken hebben, maar al snel blijkt de slechte reputatie van Yitschak op onwaarheden te berusten. Chaim bewondert hem en samen met Yitschak gaat hij schrijven aan een boek waarin alle wijsheden van zijn leraar vertaald worden voor het volk.

Kabbala of droomvrouw?
Naast de bedrevenheid waarmee hij zich op het geloof stort, komt Chaim in zijn eigen leven allerlei situaties tegen waarin hij zich als mens staande moet zien te houden en hij vaak moet kiezen tussen zijn passie voor de kabbala en de liefde. Zo is de dochter van Yitschak, Francesa, zijn droomvrouw, maar zou er volgens de leraar een andere vrouw op zijn pad te komen die zijn zielsverwant is. Verscheurd door hartstocht en zijn hunkering naar wijsheid moet hij steeds opnieuw de strijd met zichzelf zien te overwinnen. Je leeft met hem mee wanneer hij bij zichzelf te rade gaat op kruispunten in zijn leven waarbij een juiste beslissing cruciaal is.

Hij keek naar haar. Het waanzinnig toverachtige meisje dat hem vragend, met betraand gelaat, aanstaarde. Haar smetteloos witte jurk besmeurd met rode verfstrepen van zijn handen. O god, nog nooit had hij zo'n opwinding gevoeld voor een meisje. Ze hoorde bij hem. Dat wist hij zeker. Was haar voorstel wel zo dwaas? Was het niet de enige oplossing om het plan van haar vader te dwarsbomen? Wat stelde de kabbala voor? Zelfs zijn droom het ultieme boek te schrijven betekende niets als zij er niet zou zijn om het als eerste aan voor te lezen. Moest hij niet voor eens en voor altijd zijn hart volgen en zich hier en nu voor eeuwig met haar verbinden?

Zwaktes in een zware strijd
De leefwereld van Chaim doet heel Bijbels aan, waarbij Joden en Arabieren naast elkaar leven en de eenvoudige contrasten tussen arm en rijk, goed en slecht, heilig en heidens uitvergroot in beeld gebracht worden. Het is fascinerend om te zien hoe ver iemand kan gaan voor zijn geloof en zijn leven daardoor laat beïnvloeden. Daarnaast worden de zwaktes van de persoonlijkheid van Chaim niet verborgen gehouden en zie je vooral een zware strijd van een man die lust verwart met liefde en hunkert naar erkenning en goedkeuring.

Lessen in universele wijsheden
Wat bijzonder is aan dit boek is dat het je heel veel leert over de mystieke kant van de kabbalaleer. Niet alleen wordt je meegenomen in het leven van de Joden vijfhonderd jaar geleden; je krijgt ook lessen in universele wijsheden die niet alleen voor de kabbalavolgers gelden. Zingeving wordt zeker niet onderbelicht gelaten, maar wordt wel op een smeuïge manier gepresenteerd aan de hand van het spannende levensverhaal van Chaim. In de tweede helft van het boek krijgt het verhaal zelfs een Dan Brown-achtig tintje en sleept een sfeer van mysteries en complotten je steeds verder mee. De kabbalist is voor mij dan ook niet zomaar een eenzijdig boek over een spirituele levenswijze, maar biedt ook een spannend verhaal waardoor je op geen enkel moment dreigt weg te zweven.

Als extra vind je op de website van de schrijver meer informatie over kabbala.

Geert Kimpen - De kabbalist
Uitgeverij De Arbeiderspers | ISBN 978 90 413 3158 8
Koop ‘m voor € 7,50 in de lokale boekhandel of bestel hier.

Bron: http://www.nadelunch.com/cultuur/boeken/geert-kimpen-de-kabbalist-een-mystieke-roman-over-liefde-en-wijsheid/

TOP

 

Delen: