Terug naar overzicht

Spiegelbeeld

Spiegelbeeld

10/08/2009 - Een experiment dat jouw leven kan veranderen...

Door Geert Kimpen.
Foto's:
www.petravanvliet.nl

Experiment 1

Ik geloof niet in de crisis.
Ik geloof niet in 2012.
Ik geloof niet in coaches.
Ik geloof niet in The Secret...

Het lijkt of we collectief bevangen zijn door een immense verwachting van allerlei zaken die buiten onszelf liggen. De ene verwacht dat onze bewustzijnstoestand totaal zal omkeren in 2012. De andere verwacht dat de financiële crisis een voorbode is van het instorten van onze maatschappij. Nog iemand anders verwacht dat de goede coach, het juiste zelfhulpboek of de verlichte goeroe hem de oplossing zal bieden. En nog anderen verwachten dat als ze maar hard genoeg in iets geloven, dat het universum er dan wel voor zal zorgen dat het gebeurt... Ik geloof hier allemaal niets van...

Zelfs al zijn er ruimteschepen vanuit de pleiaden onderweg om de aarde te bezoeken, zelfs al besluit de Maitreya om eindelijk zijn eenvoudig bestaan als afwasser in Londen op te geven en zich wereldwijd bekend te maken, zelfs al is Michael Jackson niet echt dood en wordt zijn herrijzenis mondiaal live uitgezonden, ook al stuurt Maria Magdalena gechannelde boodschappen naar iedere vrouw die het horen wil op aarde... wat dan nog...?

Worden Wij Wakker, luidt de titel van een boek van Marcel Messing dat ons voor veel rampspoed waarschuwt, zijn Engelse collega David Icke doet ons huiveren voor de bloedlijn der reptielen die over deze wereld heersen en de Maya deskundigen tuimelen over elkaar heen om te voorspellen wat er in 2012 gaat gebeuren.

Ik zou ook dezelfde vraag willen stellen; Worden Wij Wakker? Wakker uit deze collectieve angst en doemscenario's, wakker uit buitenaardse verwachtingen, wakker uit de verafgoding van goeroes, leraren en mediums, wakker uit de complottheorieën, wakker uit die nachtmerrie die ons, ons geluk buiten onszelf doet plaatsen.

Stap voor stap...

Experiment 2

Ik geloof in de mens en in de maakbaarheid van ons leven, en ons vermogen om van deze wereld een aards paradijs te maken. Niet in een verre toekomst, niet door voorspellingen, niet door het wachten op een collectieve bewustzijnsverandering. Ik geloof alleen in het nu, want dat is alles wat er is. Wat we daarstraks hebben nagelaten, kunnen we nooit meer inhalen, wat er morgen gaat gebeuren, daar kunnen we alleen naar gissen, maar wat we nu doen, bepalen we helemaal zelf.

Als we werkelijk verlangen dat er in 2012 een ander tijdperk begint, dan zullen we daar nu de fundamenten zelf voor moeten aanleggen. Niet in bange afwachting of blijde hoop drie jaar blijven stilzitten, maar aan de slag! Er valt zoveel te doen. Zolang er kinderen sterven van honger, of ziekte, zolang er armoede bestaat, zolang er mensen eenzaam zijn, zo lang er mishandeling is, verkrachting, moord, oorlog, hebben we geen seconde te verliezen.

We gaan toch niet de mensen die spiritualiteit iets voor "zwevers" noemen, gelijk geven? Spiritualiteit is niet vaag. Spiritualiteit is niet met je hoofd in de wolken. Spiritualiteit is niet ergens tussen hemel en aarde. Spiritualiteit is hier en nu. Spiritualiteit is de handen uit de mouwen steken. In de manier waarop we met onze medemens en de wereld omgaan, kunnen we laten zien hoe spiritueel we zijn. Laten we het doemdenken over aan de Pauw's en Wittemans' van deze planeet, maar laten wij als "spirituelen" bewijzen dat we niet zeuren over de toestand in deze wereld, maar er iets aan doen!

Ik geloof in jou. Ik geloof in jouw oneindige mogelijkheden en talenten. Ik geloof dat jij een bijdrage aan deze wereld kan leveren, die niemand anders kan leveren. Ik geloof dat als jij jezelf tot maximale ontplooiing brengt, jij een onuitwisbare indruk op deze planeet zult nalaten.

Wij mensen kunnen zoveel meer dan dat we vaak denken. We hebben zoveel meer slapende talenten, sluimerende eigenschappen, ingedutte dromen. We zijn er ons vaak niet eens bewust van. Omdat we ooit teleurgesteld geweest zijn. Omdat het ons ooit niet gelukt is. Omdat we ooit eens op onze bek gegaan zijn, en daaruit de conclusie hebben getrokken, dat het ons nooit zou lukken. Dat we losers zijn, minder begaafd dan de anderen, dubbeltjes die nooit een kwartje zullen worden, geboren mislukkingen. Allemaal gedachten en affirmaties over onszelf die we zijn gaan geloven. Gedachten die we hebben, maar die we niet zijn.

Spiegelbeeld

Experiment 3

Het wordt inderdaad tijd dat wij wakker worden. Dat we al die stemmetjes in ons hoofd die ons vertellen dat iets onmogelijk is, het zwijgen opleggen. Dat we onszelf nieuwe ervaringen gunnen, opnieuw durven te dromen, opnieuw durven te leren, opnieuw op onze bek durven te gaan, maar nu met de kennis dat het er niet om gaat hoe vaak we vallen, maar om hoe vaak we weer opstaan.

Want dat is het kenmerk van de werkelijk grote leiders van deze wereld. Het zijn stuk voor stuk mensen die geleden hebben. Nelson Mandela, de Dalai Lama, Moeder Theresa, Jezus, Boeddha... noem maar op. Ze zijn pas zo groots en inspirerend geworden dankzij hun lijden. Omdat zij ons daarin getoond hebben, dat ze in het lijden, de wind tegen, de pech en de rampspoed hun kracht hebben gevonden. Ze hebben hun lijden getransformeerd tot een geschenk voor de wereld. Ze gingen niet in een hoekje huilen, of zich een slachtoffer voelen, ze zijn niet verbitterd geworden, hebben niet passief afgewacht tot iets van buitenaf hun kwam redden. Nee, ze zijn zelf weer opgestaan. Ze hebben hun eigenbelang overstegen en zijn aan de slag gegaan voor de wereld. En daar hebben ze zo'n immense kracht in gevonden, zodat ze het verschil maakten voor miljoenen andere mensen.

En daar zijn we allemaal toe in staat. In spirituele kringen heeft het "ego" een slechte naam. We moeten het ego overwinnen, loslaten, ontstijgen. Onzin! De meeste mensen hebben geen last van een te groot ego, maar van een te klein ego. De meeste mensen onderschatten waar ze zelf toe in staat zijn. Het ego is wat een mens drijft. De drang om iets neer te zetten in de wereld, de wereld te veranderen, een steen te verleggen in een rivier op aarde. Zonder ego waren er geen kathedralen gebouwd, symfonieën gecomponeerd, meesterwerken geschreven, medicijnen uitgevonden. Allemaal producten van gedreven mensen die iets wilden nalaten in deze wereld, die het verschil wilden maken. Alleen... niet alleen voor zichzelf, maar ook als geschenk voor deze wereld. Elke grote leider had een groot ego, van Mandela, tot Jezus. Of was het bescheiden om te zeggen: "Ik ben de weg, de waarheid en het leven."... Maar wat wij van hen kunnen leren is dat ze hun ego koppelden aan een hogere levensmissie, die hun eigen belang oversteeg. Hun persoonlijke droom, werd een droom voor de wereld. En elke verandering begint met de legendarische woorden, I have a Dream...

We moeten daarom niet ons ego ontstijgen, maar ons egoïsme. We moeten kijken hoe dat dat waar wij van dromen, een droom voor de wereld kan zijn. Hoe ons talent de wereld tot een betere plek kan maken. Wat wij kunnen betekenen.

En daarom is de crisis het beste wat ons kon overkomen. De crisis, elke crisis, dwingt de mens om stil te staan bij zijn leven. Klopt het wel wat we aan het doen zijn? Is dit wel de goede weg? Zijn de prioriteiten die ik altijd stelde, nog wel dezelfde prioriteiten als waar ik nu mijn leven naar wil inrichten? In de crisis kunnen we onze werkelijke kracht vinden, de werkelijke reden waarom we hier zijn en wat we hier te doen hebben. Ons werkelijke talent ontdekken.

En het antwoord is eenvoudig. We zijn hier om de beste vorm van onszelf te worden en het beste van onszelf aan deze wereld te geven. Als we dat werkelijk allemaal zouden doen, van de timmerman tot de bankdirecteur, van de dokter tot de vuilnisman, dan zouden we werkelijk het Aards Paradijs kunnen creëren. Hier en nu. Martin Luther King zei het al tegen zijn kleinzoon: "Je leven begint pas als je je roeping gevonden hebt. En als je roeping is om straatveger te worden, zorg dan dat je de beste straatveger wordt die er ooit geleefd heeft. Zorg dan dat men na je dood naar de deur van je huis zal wijzen, met de woorden, daar woonde een straatveger zoals er nooit eerder een geleefd heeft!"

Spiegelbeeld

Experiment 4

Laten we stoppen met het heil buiten onszelf zoeken, en in onszelf te ontdekken wat we te doen hebben, wat we kunnen betekenen, wat we kunnen geven. En laten we vooral leren geven. De focus te veranderen, van wat kunnen we ontvangen, naar wat kunnen we geven. Voor wie kunnen wij vandaag het verschil betekenen? Dat kan heel klein zijn, van een compliment, een glimlach tot een eenvoudige bemoediging. Maar het kan ook heel groots zijn, wie kunnen we geld lenen omdat we in zijn droom geloven? Kunnen we niet beter investeren in iemand die we kennen, dan in aandelen van bedrijven waar we niet eens van weten wat ze precies maken? Wie kunnen we met wie in contact brengen? We beschikken allemaal over een uniek netwerk. Die ene persoon die jij kent, kan de deur openen naar een beter leven, voor iemand anders. Hou jij je netwerk angstvallig voor jezelf, of wil je het delen? Jij hebt zoveel te geven; jouw netwerk, jouw kennis, jouw wijsheid, jouw geld, jouw liefde, jouw medeleven, jouw ervaring. Wie kan jij vandaag helpen?

En als we dat allemaal zouden doen, dan wordt het vanzelfsprekend dat jij opeens ook geholpen wordt. Dat ook voor jou opeens deuren opengaan, waarvan je niet eens wist dat ze er waren. Dat jij uit onverwachte hoek opeens een beslissend duwtje in de rug krijgt. Want de clou is, dat geven en ontvangen hetzelfde is. De clou is dat we allemaal één zijn, terwijl we in afgescheidenheid zijn gaan geloven. Maar wanneer we werkelijk in die eenheid gaan geloven, dat jij en ik hetzelfde zijn, en dat alles wat ik voor jou doe, ik tegelijkertijd ook voor mezelf doe, dan zijn we samen tot mirakelen en wonderen in staat. Dan kunnen we samen de wereld veranderen. Dat is het collectieve bewustzijn. Aktie. Tot handelen overgaan. Tot helpen. Tot geven. De waarheid is dat jij de crisis bent, en de oplossing ervoor. Dat jij 2012 bent, dat jij een coach bent, dat het geheim van the Secret niet is wat je kunt ontvangen, maar wat je kunt geven.

Daartoe ben ik met een heel ambitieus experiment begonnen. Het Wensenboek. Ik heb een website gemaakt, www.wensenboek.com waar jij je grote wens kunt formuleren. Dat wat jij graag wilt realiseren in je leven. Andere mensen kunnen daar op reageren, door jou te helpen. Door jou tips te geven, advies, inspiratie, je in contact te brengen met anderen. En jij kunt precies hetzelfde doen bij de anderen, vanuit jouw kennis. Want wat voor de ander een torenhoog probleem kan zijn, daar kan jij een heel eenvoudige oplossing voor hebben. Wanneer iedereen in het Wensenboek kijkt wat hij voor de ander kan betekenen, dan zul je versteld staan wat de anderen voor jou kunnen betekenen. Wanneer we ons netwerk, onze kracht, ons talent bundelen, dan zijn we tot wonderen instaat.

Het wordt tijd dat we wakker worden. Dat we de handschoen opnemen. Dat we tot Aktie komen. Dat we ontdekken dat een betere, andere wereld niet buiten onszelf gecreëerd wordt, maar door onszelf. En dat dit het enige moment is om daar ja tegen te zeggen.

Formuleer nu jouw wens op www.wensenboek.com en kijk wat je voor de ander kan betekenen, en wat hij voor jou zal betekenen! En creëer wonderen.
Succes!

Stap voor stap...

Geert Kimpen verruilde in 2004 zijn carriere als theaterregisseur om zijn droom te gaan leven; schrijver worden. In 2006 verscheen zijn debuutroman De Kabbalist die inmiddels in 15 landen verkrijgbaar is en in Nederland 17 keer werd herdrukt. Ook zijn tweede roman De Geheime Newton is inmiddels al 4 keer herdrukt. Onlangs verscheen zijn derde boek "Stap voor Stap van wens naar werkelijkheid".

SPIEGELBEELD AKTIE.

KORTINGSBON
Als Spiegelbeeld-lezer  krijgt u met deze bon een exclusieve korting van  2 euro 5- op de nieuwe Geert Kimpen, "Stap voor Stap." In plaats van 12,50 betaalt u slechts 10 euro! Deze bon is geldig in alle boekhandels in Nederland en België.
Deze aanbieding geldt tot en met 10 september 2009.
Actienummer: 90164224
ISBN: 9789029571401

TOP

 

1/12/2008 - Newton: natuurkundige én alchemist!

Gepubliceerd in december 2008
Tekst: Anne-Christine Staals

Het tweede boek van Geert Kimpen is een wonderlijke mengeling van een historische roman over de late middeleeuwen en een spiritueel pleidooi voor geïnspireerde wetenschap en een geïnspireerd  leven. Geert schetst een onverwacht beeld van de alchemist Isaac Newton, van zijn leven en zijn levensvisie.

SpiegelbeeldIsaac Newton, dat is toch die beroemde natuurkundige? Die man die de wet van de zwaartekracht heeft ontdekt? Dat is toch één van de boegbeelden van de moderne wetenschap, die in navolging van Galileo uitging van de resultaten van zijn onderzoek en niet van de dogma's van de kerk? Die Isaac Newton? Dat was toch geen alchemist?

Tja, Geert Kimpen geeft het toe in ons gesprek, hij was zelf ook zeer verbaasd. Toen hij in een kabbalistisch boek las dat Newton tot enkele wetten was gekomen door zijn studie van de Kabbala, was hij in eerste instantie teleurgesteld dat zelfs kabbalisten zich van dat soort misplaatste opschepperij bedienden. Maar zijn nieuwsgierigheid was gewekt en hij ging op onderzoek uit.

Een onderzoek dat uiteindelijk ruim twee jaar duurde en dat tot een bibliografie leidde van meer dan 150 boeken, waarvan er alleen al ruim twintig over Newton gaan. Geert reisde de halve wereld rond, las in de Royal Society in London de manuscripten van Newton die eeuwenlang verborgen waren gebleven en kon alleen maar concluderen dat Newton wel degelijk een alchemist was. Een rasechte. En tegelijkertijd een geniale natuurkundige.

Een combinatie die Newton, laten we eerlijk zijn, bepaald geen windeieren heeft gelegd. Zo laat Geert in zijn boek zien dat Newton zijn theorie over de breking van licht heeft 'ontdekt' door een goede bestudering van het boek Noach uit het Oude testament. Als God volgens de Kabbalisten uit wit licht bestaat en diezelfde God plaatst na de zondvloed een regenboog aan de hemel als teken van zijn verbond met Noach, dan zal wit licht wel zijn opgebouwd uit alle kleuren, zo concludeerde hij. En warempel, toen hij wit licht op een prisma liet vallen, zag hij aan de andere kant een regenboog op de muur ontstaan.

SpiegelbeeldZonder Noachs verhaal was er geen enkele reden voor Newton om tot zijn hypothese te komen, en was hij dus ook nooit op zoek gegaan naar de mogelijkheid die te bewijzen. Oftewel, de Thora, waarin het verhaal staat, inspireerde Newton tot deze ontdekking.

Sowieso was Newtons wetenschappelijke werk geïnspireerd op zijn religieuze opvattingen. Newton wilde het leven leren begrijpen en hij geloofde dat de natuur hem daartoe de mogelijkheid bood. Als hij de schepping goed genoeg bestudeerde, dan zou hij de geheime code kunnen ontcijferen die God erin had verwerkt.  Het doel van zijn alchemistisch onderzoek was dan ook niet het maken van goud, maar zijn persoonlijke ontwikkeling waarin hij de goddelijke vonk in zichzelf wilde leren leven.

Dit groeiproces ging niet over rozen, lezen we in zijn levensverhaal: Hij heeft weinig geluk in de liefde, raakt zijn laboratorium kwijt en is een speelbal van diverse koningen die elkaar in rap tempo opvolgen. Als muntmeester  veroordeelt hij mensen tot de gruwelijke straffen die in die tijd gebruikelijk waren en gaat hier zwaar gebukt onder. Nederigheid leren is voor een ambitieus man als hij niet eenvoudig. De vertelling van zijn leven leest als een soapserie: brand, moord, hofintriges, gewelddadige terechtstellingen, expliciete sex, zelfs een duivelsverering. Alle ingrediënten van een historische roman zijn aanwezig en toch is dit boek meer dan dat.

Newton neemt veel zoals het komt. Hij is er zich bijna voortdurend van bewust dat alles een reden heeft, dat alles is bedoeld om hem in zijn queeste te helpen. Wat dat betreft volgt hij de huidige spirituele inzichten. Het is bijzonder hoe Kimpen door zijn minutieuze brononderzoek kan laten zien hoeveel de spirituele stromingen die nu populair zijn, zoals The Secret en het werk van Tolle en Donald-Walsch, al door Newton en enkele van zijn tijdgenoten  werden gehuldigd.

Veel lezers zullen het gedachtegoed van Newton omarmen, juist omdat het zo goed aansluit bij onze eigen moderne opvattingen. Veel van Newtons overdenkingen zouden niet misstaan in het nieuwste nummer van Happinezz of Spiegelbeeld. De enige bevolkingsgroep die nog erg weinig van zijn religieuze levensvisie  moet hebben, zijn nou juist de natuurwetenschappers, die Newton vooral als grondlegger van de moderne natuurkunde willen zien. Niet voor niets hebben zij, net als de kerk, de alchemistische  kant van Newton doodgezwegen. Voor hen is Newton de man die hen opriep niets te geloven en alles zelf te onderzoeken. Dat Newton deze leefregel waarschijnlijk uit het Kabbalisme heeft overgenomen, zullen zij zeker niet onderschrijven.

Spiegelbeeld

Volgens Geert missen ze hierdoor de clue. Door de nadruk te leggen op het natuurwetenschappelijk onderzoek, hebben zij hun 'alles'  en hun denkkader enorm ingeperkt. Geert pleit met zijn verhaal over Newton dan ook impliciet voor een kruisbestuiving tussen de natuurwetenschap aan de ene kant en de filosofie en theologie aan de andere kant. Deze onderzoekers stellen zich allemaal dezelfde vragen: Wat is het leven? Hoe is het ontstaan? Wat kunnen en willen we ermee doen? Ze komen al eeuwen met verschillende antwoorden die elkaar echter hoe langer hoe meer naderen. Samen kunnen zij Gods geheime code misschien ontrafelen.

Of dit Isaac Newton is gelukt, lees je in "de geheime Newton". Terwijl je het alchemistische proces volgt dat hij zowel in zijn smeltkroes als in zijn leven tot stand probeert te brengen, kom je prachtige pareltjes van hedendaagse spiritualiteit tegen, die 350 jaar geleden een verlegen boerenjongen al wisten te inspireren tot grootse ontdekkingen. Hieronder alvast een voorproefje:

* Het deed hem inzien dat de mens fouten maakte en dat dit de reden was waarom hij op aarde was: om te ervaren, om te leren, om zich te ontwikkelen. Het leven was een speeltuin van ervaringen en sensaties, bedoeld om te groeien.
* Het verschil tussen de hoogste en laagste staat van bewustzijn was zoals het verschil tussen zachte, zwarte steenkool en een harde heldere diamant: ze leken totaal verschillend, maar zijn gemaakt van het zelfde materiaal - koolstof.
* Ooit had een meester hem verteld hoe absurd het was om te bidden. Bidden is God smeken om van zijn plan af te wijken.
* Aan de manier waarop iemand met zijn medemensen omgaat kun je exact zien in hoeverre hij spiritueel ontwikkeld is. Het laboratorium bevindt zich niet daar in je schuur, maar op straat.
* Allemaal konden we gedachten over onszelf levend maken over de persoon die we werkelijk wilden worden. ... Het leven dat je leidde was altijd het resultaat van de gedachten waarmee je jezelf gemanifesteerd had.
* Door te beseffen dat alleen dit ene moment bestond, verkreeg elk mens de eeuwigheid.

De geheime Newton bekoort iedereen die van historische romans houdt of die geïnspireerd wil raken door de bijzondere levensvisie van een groot natuurkundige. Geldt voor jou alle twee, dan kun je niet anders dan dit boek in je hart sluiten.

TOP

 

Delen: