Terug naar overzicht

spiritales.nl

spiritales.nl
Foto: Eugenio Rucuenco

4/04/2006 - De kabbalist

Omschrijving:

Chaim, een jonge kabbalist uit de 16de eeuw, heeft grote dromen. Hij wil de kabbala, tot dan een mystieke leer voor enkele ingewijden, toegankelijk maken voor alle mensen en de inzichten voor het eerst in de geschiedenis helder op papier zetten. Chaim vindt in Itschak Luria de meester die hem alle antwoorden op zijn vragen geeft. In ruil daarvoor is Chaim bereid alles te doen. Maar dan wordt hij hevig verliefd op de vrijgevochten dochter van zijn leraar. Een meisje dat door haar vader is voorbestemd om met een ander te trouwen.
Welke opdracht is dwingender? Het ervaren van de ultieme liefde, of het antwoord vinden op de vragen van de mensheid?

Extra informatie:

Geert Kimpen was gegrepen door de raadselachtige levensgeschiedenis van Chaim, wiens boeken nu pas onder een groter publiek bekend worden. Geert reisde naar Israel, Egypte, Amerika, Engeland en Frankrijk. Hij verruilde vervolgens zijn hectische bestaan van theaterregisseur voor dat van de stilte van de schrijftafel.

spiritales.nlMeningen van lezers:

De reactie van Annette (34) op 2006-04-27:
Het boek De kabbalist schrok mij in eerste instantie een beetje af: 72 hoofdstukken met titel als "De God die zowel vader als moeder is" en "De God die het donkere licht maakt". Ook staat bij elk hoofdstuk de joodse jaartelling genoemd, de titel in het Hebreeuws en is de kaft wat aan de "zware" kant.
Maar ben je eenmaal aan het lezen, dan blijkt het een prachtig boek te zijn. In eenvoudige zinnen geeft het boek een mooie sfeer van het stadje Tsfat waarin Chaim Vital de kabbala bestudeert en zoekt naar zijn bestemming in het leven. Het boek vertelt een mooi verhaal en staat vol wijsheden en korte legendes. Tegelijkertijd onderwijst het je op een eenvoudige manier over de kabbala. Hoe verder je leest hoe mooier het verhaal wordt en hoe interessanter de lessen. Voorkennis is niet nodig.
In het aantrekkelijk maken van de kabbala bij een breder publiek is de schrijver zeker geslaagd. Waarom het boek 72 hoofdstukken heeft wordt uitgelegd. Geert Kimpen heeft duidelijk hard gewerkt aan dit boek en wordt met recht met Paulo Coelho vergeleken. Jammer dat het boek niet zo toegankelijk oogt.
Een juweeltje waarvan ik me afvraag hoeveel verborgen boodschappen er nog in zitten...

TOP

 

Delen: