Tekst: Lilian Ferru
Interview met wereldvermaard schrijfster Christiane Beerlandt en bessteller auteur Geert Kimpen
Vrouwen zijn vaak gelukkig als ze afvallen. Mannen glimlachen als de stereo-installatie goed klinkt. Jongeren zijn blij met de Wii Fit van Nintendo. Maar dit geluk is vaak van korte duur. Als er een kilootje bij komt, baal je weer als een stekker. Je kunt ook niet steeds achter elk nieuw speeltje aanrennen. Ergens in verte is er altijd weer iets waar je naar verlangt. Zijn we wel voorbestemd om levenslang gelukkig te zijn? En zo ja, hoe doe je dat?
Veel mensen voelen zich gevangen in een bepaalde sleur. Je voelt je beperkt door de eisen van het werk, de wensen van je partner of het verlangen naar vrij-heid. Het tegenovergestelde van geluk is lijden. Dan verloopt je uiterlijke leven niet zoals je het innerlijk wilt. Er is maar een remedie om werkelijk en langdurig gelukkig te zijn en dat is je leven in overeenstemming brengen met wie je in wezen bent.
Waarom wordt de ene mens getroffen door ziekte en is de ander immuun? Zijn we gedoemd om steeds nieu-we geneesmiddelen te ontwikkelen of is het antwoord misschien wel heel eenvoudig? We weten allemaal dat stress het lichaam onder druk zet. Als de vreugde uit het leven verdwijnt ben je meer ontvankelijk voor Christiane Beerlandt ontdekte dat elke kwaal een on-derliggende reden heeft. Zij is de grondlegger van het gedachtegoed dat ieder mens zijn eigen heelmeester is. In lijvige naslagwerken beschrijft zij de oorzaak van duizenden ziekten. Geluk is in jezelf geloven en daar naar handelen. Een betere remedie voor gezondheid is er niet. Het gaat dan om eigenwaarde, authentiek zijn, weten wie je bent, de waarheid onder ogen zien en het leven in vertrouwen ondergaan. Christiane Beerlandt: "Geluk is eigenlijk onbeschrijflijk. Je kunt het alleen maar voelen en ervaren. In een ware ge-lukstoestand is de mens blij omdat hij is zoals hij is. Hij leeft in dankbaarheid. Hij houdt zielsveel van het leven, van zichzelf, de mensen en de natuur. Het leven zelf stroomt en kolkt door je heen. De mens zingt en galmt zijn vreugde eruit. Gelukkig zijn betekent in het Nu zijn. Dat is diep van binnenuit leven en weten wie je bent. In dit geluk zwijg je, of uit jij je precies zoals je werkelijk bent. Autonoom, liefhebbend, vol geluk en in vertrouwen dat alles goed komt als je maar de lessen van het leven wilt leren en de signalen durft te herkennen".
Volgens Christiane Beerlandt heeft alles wat je over-komt betekenis. Wie zich daarvan bewust is, kan zichzelf bijsturen op het levenspad. Dan maak je een stap voorwaarts op de weg naar gezondheid, liefde en geluk. Geluk heeft ook te maken met wat je kunt toelaten. In deze hectische tijd staan we nauwelijks stil bij het subtiele en mysterieuze element dat vreugde heet. Wie de wereld om zich heen niet ziet, vergeet om naar de vogels, de zon en de sterren te kijken. Je mist dan eeuwen aan magie. Geluk is ook het vermo-gen ontwikkelen om te genieten van de geur van het bos, je te verheugen over de eerste bloesem aan de bomen, of blij te zijn met een welgemeende kus. Het zijn de ogenblikken die je optillen uit de dagelijkse sleur, maar je moet er natuurlijk wel voor open staan. Gelukkig zijn kun je leren. Er zijn richtlijnen die je als een soort kompas kunt toepassen. De scheikunde van geluk is te vinden in de harmonie met jezelf en je omgeving.
Maar is het eigenlijk wel de bedoeling dat we geluk-kig zijn? Volgens de Kabbala worden we geboren om door moeilijke omstandigheden te leren en te groeien. Het geluk kan zich zelfs in een ongeluk vermommen, maar vanuit een groter perspectief is het altijd een groeimoment. De boeken van besteller auteur Geert Kimpen zijn niet alleen wereldwijd vertaald, maar worden mogelijk ook verfi lmd. In de romans de 'Kabbalist' en 'de Nieuwe Newton' zijn de hoofdpersonages op zoek naar de volmaakte liefde en het ultieme geluk. Geert Kimpen: "Ik ervaar geluk bij het besef dat het leven zinvol is. We zijn hier met een reden. Hoe klein onze bijdrage ook lijkt, in het grotere geheel kan het een wereld van verschil betekenen. Als we proberen ons te ontwik-kelen tot de beste vorm van onszelf, kunnen we won-deren verrichten. Geluk is je missie volgen en ook af en toe op je bek gaan. Het gaat er niet om hoe vaak we vallen, maar hoe vaak we weer opstaan. 'God' zien we pas wanneer hij ons gepasseerd is. Hij reist altijd incognito. Pas als we terug kijken zien we de zegening in onze rampspoed."
Het is simpel: Het lijden is alleen maar bedoeld om je bewust te maken van wat je als mens te doen staat. Wie te ver van zijn bestemming afwijkt, wordt vanzelf ongelukkig. Zo moeilijk is dat niet. Geert Kimpen: "Ge-luk is geen eindstation. Het is meer een onderstroom. Het is vertrouwen hebben in het leven, in je zelf, je medemens en in de wereld. Geluk kun je alleen er-varen als je ook het ongeluk hebt meegemaakt. Geen licht, zonder duisternis. Gelukkig zijn is geen doel op zich. Als je vertrouwen hebt dat alles wat je overkomt betekenis heeft en bedoeld is om je sterker en wijzer te maken, dan ervaar je de onderstroom van geluk zelfs in je grootste ellende. In gelukkig zijn kan ook het gevaar van gezapigheid en tevredenheid schuilen.
Wanneer mensen achterover leunen en zeggen: 'ik heb het best voor elkaar, het is wel goed zo, ik heb geen dromen meer', dan ben je dood tussen de leven-den. Als je geen dromen meer hebt voor jezelf, dan zijn er 1001 dromen voor een betere wereld. Het is de roeping van de mens om zichzelf steeds weer opnieuw te overtreffen, tot het einde toe."
Geluk heeft duidelijk niets met eigendom, rijkdom of materiële zaken van doen. De hoeveelheid van bezit-tingen staat in geen verhouding met gevoelens van vreugde, liefde en dankbaarheid. Je bepaalt zelf hoe je het leven ervaart. Sinds Einstein is bewezen dat ener-gie en materie hetzelfde zijn. Onze gedachten, emo-ties en intenties bepalen onze werkelijkheid. Geluk is om bijvoorbeeld vanaf nu te kiezen dat je stralend door het leven gaat. Met minder neem je natuurlijk geen genoegen.