Terug naar overzicht

zinweb.nl

zinweb.nl
Foto: Eugenio Rucuenco

24/04/2011 - Weddenschap met God

WEDDENSCHAP MET GOD
Interview met Geert Kimpen, auteur van 'De Kabbalist'. Geert Kimpen geeft een workshop en een lezing op de Zinwebbeurs, 9 september in het Bijbels Openluchtmuseum.

Bezoekers van Zinweb kopen het boek De Kabbalist met korting! Kom volgende week terug op Zinweb.nl, druk de bon af en neem hem mee naar de Zinwebbeurs of de boekhandel!

Wie bent u?
Ik ben Geert Kimpen, Belg van oorsprong. Sinds vijftien jaar woon ik in Nederland. Tot drie jaar geleden was ik theaterregisseur. In die tijd kreeg ik een ingeving voor het boek 'De Kabbalist'. Sindsdien ben ik full-time schrijver en dat bevalt goed. De aanleiding voor deze verandering was de geboorte van mijn dochter. Ik leefde op dat moment zeer hectisch als theaterregisseur en ik had eigenlijk al levenslang de droom om boeken te gaan schrijven. Toen mijn dochter geboren was, vond ik dat ik een voorbeeld en een inspiratiebron voor haar moest zijn. Daarvoor moet je doen wat je echt wilt doen, je dromen volgen. Op dat moment besloot ik aan mijn levensproject te beginnen.

Wat doet u?
Sinds drie jaar ben ik schrijver. 'De Kabbalist' is mijn debuutroman dus ik moest het wiel uitvinden. De kabbala was voor mij geheel nieuw. De filosofie heeft me gegrepen en ik heb me er helemaal in ondergedompeld om het me eigen te maken.

Wat heeft u bewogen om dit te gaan doen?
Toen ik besloot om mijn droom te volgen en te gaan schrijven heb ik, eigenlijk heel hoogmoedig, een weddenschap met God gesloten. Ik wilde antwoorden. Ik wilde weten hoe het leven werkt en waarom we hier zijn. De weddenschap zag ik als iets van man tot man. Als ik antwoorden zou krijgen op mijn vragen zou ik een belangrijk boek gaan schrijven. De volgende dag kreeg ik een e-mail van een kabbalaleraar en ik bedacht me dat dit een knipoog van God moest zijn. Daarom ben ik lessen bij die leraar gaan volgen en zo is alles aan het rollen gegaan.

Waardoor werd u geïnspireerd?
Mijn kabbalaleraar was een oude Russische professor. Echt een wijze man zoals je die in sprookjes tegenkomt. Die wijze man kwam op mijn pad en daardoor kwam ik in een heel nieuwe wereld terecht. Het was eigenlijk een kernexplosie in mijn hoofd.

Het bijzondere verloop van één van de lessen die Geert Kimpen volgde bij deze Russische kabbalaleraar vormde het startpunt voor het schrijven van 'De Kabbalist'. Over deze en andere bijzondere gebeurtenissen geeft Geert Kimpen tijdens de Zinwebbeurs van 9 september een lezing.

Wat wilt u in beweging zetten?
Ik hoop dat ik door mijn boek mensen kan inspireren om in dromen te leven. Je moet alle angsten die je tegenhouden overboord gooien. Alleen zo kun je de beste vorm van jezelf worden. Ik hoop dat het boek helpt om dat in mensen tot wasdom te laten komen. Als iedereen de beste vorm van zichzelf wordt, krijgen we een aards paradijs.

Wat heeft u met het thema 'Bewegen en spiritualiteit'?
Bewegen is veranderen en veranderen is ontwikkelen. Wanneer een mens niet meer beweegt, verandert en ontwikkelt is hij levend dood. Je moet voortdurend vragen blijven stellen bij elke nieuwe ontdekking. Altijd meer, beter, hoger.
Spiritualiteit kan duizend-en-één dingen betekenen. Iedereen is op zoek naar nieuwe normen. Twee generaties terug werden de normen vanuit de kerk vastgesteld. Iedereen raakte daarvan losgeslagen. Nu is het een meer persoonlijke zoektocht geworden. Dat heeft het voordeel dat er gezocht wordt vanuit overtuiging en niet omdat het moet. Het nadeel ervan is dat het heel individualistisch wordt. We moeten tot een grote stroming proberen te komen waarbij we elkaar niet de tent uitvechten maar elkaar vinden in het gemeenschappelijke.

U geeft een workshop tijdens de Zinwebbeurs, wilt u een tipje van de sluier oplichten: wat gaan we doen?
De workshop gaat over de kabbala. Aan de hand van tien geheime namen van God wil ik een tienstappenplan uitleggen waarmee je elke wens die je hebt kunt verwezenlijken. Dat klinkt heel ambitieus maar ik weet uit ervaring dat het werkt. Er zijn tien wetten van creatie waaruit alles is ontstaan en bij elke geheime naam van God hoort zo'n wet. De geheime namen bevatten kracht waarmee je bewust aan de slag kunt gaan met je dromen.

Voor meer informatie over het boek 'De Kabbalist': www.dekabbalist.nl 

Interview: Judith Plantinga

Op 9 september 2006 organiseert Zinweb in samenwerking met het Bijbels Openluchtmuseum de Zinwebbeurs. Het thema voor de beurs is 'Bewegen & Spiritualiteit'. De Zinwebbeurs is er voor iedereen die op zoek is naar zingeving en levensbeschouwing. Als bezoeker van de beurs kunt u in contact komen met allerlei organisaties die op dit gebied iets te bieden hebben. De beurs vindt plaats op 9 september in het Bijbels Openluchtmuseum, Heilig Landstichting, nabij Nijmegen.
Wilt u op de hoogte blijven over wat er op de Zinwebbeurs allemaal te beleven zal zijn, abonneer u dan nu - gratis - op de Zinweb Nieuwsflits. Klik hier om u aan te melden.
Organisaties en sponsors, die belangstelling hebben om een bijdrage te leveren aan de Zinwebbeurs zijn welkom om hun belangstelling kenbaar te maken via info@zinweb.nl.

Lees hier meer over de Zinwebbeurs

TOP

 

1/12/2008 - Boekbespreking 'de kabbalist'

Door Joost Vriens

'Wat is een man gezegend als hij uit ontelbare mensen zijn zielsverwant ontmoet' is het motto wat Geert zijn boek meegeeft. Het is een roman waarin in 72 korte hoofdstukken het levensverhaal van Chaim Vital, een jonge kabbalist uit de 16e eeuw wordt verteld. Het verhaal gaat over de worstelingen met zijn verschillende leraren, of de moeilijke keuze tussen een krachtige verliefdheid en zijn levensopdracht. Chaim heeft het gevoel dat het zijn levenstaak is om de inzichten uit de kabbala, tot dan toe uitsluitend bestemd voor ingewijden toegankelijk te maken voor alle mensen.
De schrijver maakt de personages levend, je kunt hun worsteling bijna voelen. Ook is hij er goed in geslaagd om het gedachtegoed van de kabbala  te verwoorden. Een gouden vondst vind ik het om het boek de structuur mee te geven van 72 hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft als titel een van de 72 namen van God, die in de joodse mystiek zo´n belangrijke rol spelen.
Het boek is een roman, klaar voor verfilming lijkt het wel, het is een boek over de kabbala en het boek geeft inspiratie voor het omgaan met je dagelijks leven.
Kortom, in een variant op het motto van Geert: wat is een mens gezegend als hij uit ontelbare mensen een boek tegenkomt wat een gesprek met zijn ziel oplevert. Lezen dus!

KABBALA EN HOLLYWOOD
Willem van der Meiden doet verslag van zijn bevindingen op de Zinwebbeurs

Op de Zinwebbeurs is de schrijver te gast van een heuse reli-bestseller, Geert Kimpen, auteur van De Kabbalist (uitgave Arbeiderspers 2006). Er zijn inmiddels in Nederland en België vierhonderdduizend exemplaren van verkocht en binnenkort wordt het boek zelfs verfilmd, niet in Vlaanderen of Nederland, maar jawel: in Hollywood. Primeur voor Zinweb! De Vlaming Kimpen gaf er zijn carrière als theaterregisseur voor op om het boek te schrijven en geniet zichtbaar van het succes. De boeken gaan ook op de beurs als warme broodjes over de toonbank, compleet met opdracht van de auteur, die door journalist Rinus van Warven wordt geïnterviewd over zijn bestseller. Het boek gaat over de Kabbala, een variant van joodse mystiek die op dit moment volop in de belangstelling staat, mede door het ambassadeurschap van popster Madonna. De Kabbalist beschrijft het leven van de zestiende-eeuwse Kabbala-geleerde Chaim Vital en is volgens de liefhebbers een 'echte pageturner met veel diepgang'.
zinweb.nlKimpen vertelt - en de interviewer kijkt wat ongelovig toe - hoe hij op een dag een weddenschap aanging met God en hem een brief stuurde. De strekking was ongeveer: 'Als u iets van u laat horen, ga ik een boek over u schrijven.' De volgende dag kreeg hij een e-mail van een hem volstrekt onbekende rabbijn, die hem voorstelde een afspraak te maken. Voor hij het wist volgde Kimpen lessen van deze rabbijn en leerde hij kabbalateksten te lezen en te begrijpen. Hij had daar tevoren nog nooit van gehoord. Nu, drie jaar later, geldt hij dankzij zijn boek - een roman - als Kabbalakenner. Hij is er in het gesprek op de beurs nog steeds enigszins jongensachtig-ontdaan over, maar laat zich niet weerhouden van krachtige uitspraken. Kimpen heeft God gevonden in de Kabbala, vertelt hij, en de interviewer stelt enigszins jaloers vast dat hij er een leven over doet om God te vinden, terwijl Kimpen met een simpele brief aan God op zijn wenken bediend wordt. Hoe God er dan uitziet, wil hij weten. Kimpen wordt helaas niet specifiek en wuift met zijn armen om zich heen. Overal is God in de materie aanwezig, weet hij. Het gesprek over de toch intieme mystiek van de Kabbala verdraagt zich slecht met de ongedwongen cafésetting van deze afsluiting van de beurs, vind ik, en ook de onverwacht hoge verkoopsuccessen van het boek leiden af van de subtiliteit en diepgang die met deze variant van mystiek gepaard behoren te gaan. In het boek zelf - ik heb het nog niet gelezen - wordt daar zorgvuldiger mee omgegaan, is me verzekerd. Misschien moet ik wachten op de verfilming - daar ben ik nu echt nieuwsgierig naar.

TOP

 

Delen: